Η συνήθεια είναι συνήθως η ασφάλεια μας, αλλά δεν είναι λίγες και οι φορές που γίνεται εμπόδιο στην προσωπική μας εξέλιξη. Στο πλαίσιο της συνήθειας μπορεί να εντάσσεται και μια φιλία που έχει από καιρό πάψει να προσφέρει συναισθήματα εμπιστοσύνης, θετικότητας και παρηγοριάς.

Τι γίνεται τότε; Τι γίνεται ακόμα και αν δεν μπορείς να προσποιηθείς άλλο πως η φιλία σου με ένα άτομο θυμίζει τα παλιά -πιθανώς όχι και τόσο ρεαλιστικά- καλά χρόνια; Τότε ξέρεις πως είναι ο καιρός να κόψεις αυτή την “κακή συνήθεια“, αλλά όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με τις κακές συνήθειες, δεν ξέρεις τον τρόπο.

Οι παρακάτω συμβουλές είναι πιθανό να σε βοηθήσουν όταν πάρεις τη γενναία, αλλά ωφέλιμη, απόφαση να δώσεις τέλος σε μια τοξική φιλία:

Πρώτο και κύριο: Βεβαιώσου πως όντως η φιλία έχει γίνει τοξική

Πρόκειται απλώς για μια δύσκολη φάση στη σχέση σας ή όντως έχεις να κάνεις με έναν τοξικό άνθρωπο; Για λόγους συντομίας, θα σου δώσω κατευθείαν τον ορισμό: Ο τοξικός άνθρωπος είναι χειριστικός και μανιακός με τον έλεγχο. Αν λοιπόν ο φίλος/η καταπατά συστηματικά τα όρια σου, θέλει να έχει πάντα δίκιο, παίρνει αλλά δεν δίνει, και του αρέσει να το παίζει θύμα όταν δεν λαμβάνει αυτό που επιθυμεί, δεν παίρνει την ευθύνη για τις πράξεις του και έχεις διαπιστώσει πως δεν είναι εχέμυθος ή/και ειλικρινής, τότε ναι, έχεις να κάνεις με μία τοξική προσωπικότητα και όχι με ένα άτομο σε τοξική φάση ζωής.

Θέλεις τον ορισμό και με case study; Είναι το άτομο που μιλά μόνο για τον εαυτό του όταν βρίσκεστε μαζί και που σε μειώνει μπροστά σε άλλα πρόσωπα.

Αφού ξεκαθάρισες αν το φιλικό σου πρόσωπο είναι τοξικό ή όχι, ξεκίνα με το αυτονόητο: Εξέφρασε το παράπονο σου

Οι σχέσεις βασίζονται στο διάλογο και τον αντίλογο, όχι στο μονόλογο. Αν σε ενοχλεί η συμπεριφορά του φίλου/ης σου, μίλα με δεδομένα. Για παράδειγμα όταν για ακόμη μια φορά σε μειώνει μπροστά σε άλλους, ρώτησε εκείνη ακριβώς τι στιγμή για ποιο λόγο συνεχίζει να κάνει παρέα μαζί σου αν δεν εγκρίνει ή βρίσκει κάτι ενοχλητικό στη συμπεριφορά σου.

Επίσης, μπορείς να εκφράσεις το παράπονο σου για μια συμπεριφορά που σε πλήγωσε. Προσοχή, χρειάζεσαι επιχειρήματα, γιατί ως γνωστόν, ακόμα και ο πιο αδικημένος χάνει το δίκιο του.

Και κατά πάσα πιθανότητα, αφού τα κάνεις αυτά, η φιλία σου με το τοξικό άτομο θυμίζει διακοπές στη Σιβηρία, τόση ψύχρα επικρατεί ανάμεσα σας. Και επειδή όπως προαναφέρθηκε οι κακές συνήθειες είναι ύπουλες, μπαίνεις στον πειρασμό να επικοινωνήσεις με τον φίλο/η σου.

Σε εκείνο το σημείο είναι που εμφανίζεται το αγγελάκι στον ώμο σου και σε ρωτά:

Μπορείς να το εμπιστευτείς αυτό το άτομο;

Σε νοιάζεται και σε σέβεται;

Σου βγάζει τον καλύτερο σου εαυτό;

Αν και στις τρεις ερωτήσεις, έδωσες αρνητική απάντηση, τότε βρίσκεσαι στο στάδιο όπου πρέπει να υπερασπιστείς τις αποφάσεις σου.

Αν για παράδειγμα με το τοξικό άτομο έχετε κοινή παρέα, λυπάμαι που θα στο θέσω ψυχρά, αλλά θα πρέπει να αραιώσεις τις εξόδους σου και με τη συγκεκριμένη παρέα για ένα διάστημα.

“There will be blood”

Τώρα, επειδή το τοξικό άτομο θεματάκια εκδίκησης θα τα έχει (γιατί ποιος τολμά να το απορρίπτει άλλωστε), προετοιμάσου για δηκτικά σχόλια που θα φτάνουν στα αυτιά σου μέσω κοινών γνωστών, ακόμα και για σχόλια στο social media. Στην πρώτη περίπτωση ζήτα από τους κοινούς φίλους να μη σου μεταφέρουν λεγόμενα και στα social media υπάρχει πάντα το μαγικό κουμπί “block”, “hide” κτλ.

Εξήγησε μόνο όσα είναι απαραίτητο να επεξηγηθούν

Επειδή μια φιλία θέλεις να τελειώσεις, όχι να το παίξεις ψυχολόγος του άλλου, δεν χρειάζεται να εξηγήσεις πολλά, αρκεί μια ξεκάθαρη δήλωση όπως: “Πιστεύω πως η φιλία μας έκανε τον κύκλο της και παρόλο που περάσαμε πολύ καλά και σε νοιάζομαι, νομίζω πως ήρθε η στιγμή να μη συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα γιατί δε νιώθω ο εαυτός μου όταν είμαι μαζί σου και συνεπώς, αν δεν είμαι ο εαυτός μου, ούτε εγώ περνάω καλά με ‘μένα αλλά ούτε κι εσύ μαζί μου”.

Και αν προτιμάς την ακόμα πιο διπλωματική εκδοχή, μπορείς απλώς να απομακρυνθείς με το να αραιώσεις τις συναντήσεις και την επικοινωνία στο τηλέφωνο και τα social media. Τα τοξικά άτομα έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους οπότε δεν θα μπουν στον κόπο να σε κυνηγήσουν για καιρό…

Και κάτι για το τέλος: Στη ζωή σου αξίζει να έχεις σχέσεις που σε πάνε μπροστά, όχι που σε κρατούν πίσω λόγω εξάρτησης!