Καθημερινά στη ζωή μας καλούμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν: από το πρωινό ξύπνημα, ως το project που φορτώθηκες τελευταία στιγμή στη δουλειά ή το γυμναστήριο που πηγαίνεις με τα χίλια ζόρια. Συνθήκες που φορτίζουν την καθημερινότητα μας και μας κάνουν να μην περνάμε καλά, και να περιμένουμε εναγωνίως ένα Σαββατοκύριακο για να πατήσουμε pause και να κάνουμε restart.

Επειδή όμως ζωή δεν είναι μόνο τα Σαββατοκύριακα, υπάρχουν τρόποι να αγαπήσεις ακόμα και τα πράγματα που μισείς να κάνεις και να βελτιώσεις τη διάθεση και την ευτυχία σου 365 μέρες/52 εβδομάδες το χρόνο:

Αναζήτησε την Αξία

Ναι, σε έχει κουράσει η δίαιτα και η γυμναστική αλλά επέλεξες να τα κάνεις γιατί θέλεις να έχεις καλή υγεία και επειδή δεν σου αρέσει η τωρινή εικόνα του σώματός σου. Αν επέλεξες να τα κάνεις για να ευχαριστήσεις κάποιον άλλον -τους γονείς, τον σύντροφο, την κοινωνία…- ναι, είναι λογικό να μην βρίσκεις το κίνητρο, την αξία που έχει η πράξη σου. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις όπως η εργασιακή πίεση. Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν οι καλές και οι κακές μέρες, σημασία έχει να ξέρεις πως κάνεις μια δουλειά που αγαπάς. Αν δεν την αγαπάς, επικεντρώσου στην αλλαγή. Σε κάθε κατάσταση, ψάξε την αξία πίσω από την πράξη για να αρχίσεις να την αγαπάς περισσότερο.

Αποδέξου το όταν δεν υπάρχει άλλη λύση

Έχεις συγκρούσεις με τους γονείς; Θέλεις να τους κάνεις να καταλάβουν τη δική σου οπτική γωνία; Δύσκολο. Πρώτον, επειδή όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο πιο δύσκολα μετακινείται από τις απόψεις του, και δεύτερον, επειδή κανείς άνθρωπος δεν αλλάζει επειδή το θέλει κάποιος άλλος. Σε μια τέτοια περίπτωση -όπως και σε άλλες διαπροσωπικές σχέσεις- αποδέξου τον άλλον γι’αυτό που είναι και κάνε την επιλογή να τον αγαπήσεις έτσι όπως είναι, όχι γι’αυτό που θα ήθελες να είναι.

Επιδίωξε τη διάρκεια

Μας αρέσει κάτι ή κάποιος και στα επόμενα πέντε λεπτά μπορεί να μας αρέσει κάτι άλλο ή κάποιος άλλος. Η αγάπη όμως, η αγάπη έχει διάρκεια και μέλλον. Όταν θέλεις να πάρεις μια σημαντική απόφαση σκέψου πως θα επηρεάσει τη ζωή σου μετά από 10 μέρες, μετά από 10 μήνες, μετά από 10 χρόνια. Κι όταν θέλεις να κάνεις σχέσεις ουσίας στη ζωή σου αναζήτησε ανθρώπους με τους οποίους οραματίζεσαι ένα μέλλον, όχι μια στιγμή.

Βάλε τα όρια σου

Είναι πολύ πιθανό να μισείς μια κατάσταση στη ζωή σου επειδή νιώθεις θύμα ή η υποκείμενο εκμετάλλευσης. Επομένως, δεν μισείς για παράδειγμα τη δουλειά επειδή είσαι τεμπέλης, αλλά επειδή δεν έχεις κατορθώσει να πεις “όχι”. Επειδή η αγάπη δεν περιλαμβάνει πουθενά την έννοια της υποταγής για να αγαπήσεις τους ανθρώπους και τις καταστάσεις στη ζωή σου θα πρέπει να διαμορφώσεις τις συνθήκες όπου θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ορίων. Και σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν και οι δηλώσεις: “Όχι άλλο” και “Αυτό πρέπει να αλλάξει”.

Υπάρχει κάτι που δεν αγαπάς σε αυτές τις συμβουλές;