Θα έχεις ακούσει “γλυκατζήδες” να ομολογούν πως θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς φαγητό αλλά όχι χωρίς γλυκά. Ωστόσο, ακόμα κι εκείνοι που δεν ανήκουν στους λάτρεις των γλυκών, δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αποκτούν εξάρτηση από συγκεκριμένα τρόφιμα.

Η απάντηση είναι απλή: η ζάχαρη είναι παντού, ακόμα και σε τρόφιμα που δεν φανταζόμασταν πως περιέχουν ζάχαρη στη σύσταση τους! Η σχέση εξάρτησης που δημιουργείται με συγκεκριμένα τρόφιμα οφείλεται στο γεγονός πως η ζάχαρη ενεργοποιεί διαδρομές του εγκεφάλου που διαμορφώνουν τις συνήθειες και προκαλούν τη λαχτάρα που συγκρίνεται με την εξάρτηση στην κοκαΐνη και το στερητικό σύνδρομο που τη συνοδεύει.

Ο εκγυμναστής Harley Pasternak, που εμπιστεύονται οι σταρ του Χόλιγουντ Halle Berry, Lady Gaga, Robert Pattinson και Robert Downey, και συγγραφέας πετυχημένων βιβλίων διατροφής όπως The Body Reset Diet και The 5-Factor Diet, παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικάνικο People και διατύπωσε τις ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνει κάποιος στον εαυτό του προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι εξαρτημένος από τη ζάχαρη:

  • Λαχταράς τρόφιμα με ζάχαρη; (όπως γλυκίσματα, μέλι, σιρόπια κτλ.)
  • Το βρίσκεις δύσκολο να έχεις μόνο μία μικρή ποσότητα από αυτά τα τρόφιμα;
  • Αποκτάς περισσότερη ενέργεια όταν καταναλώνεις μια σοκολάτα ή άλλο γλύκισμα;
  • Η ενέργεια σου μειώνεται έντονα μετά από μερικές ώρες αφήνοντας σε να αναζητάς την επόμενη «δόση» γλυκίσματος;
  • Το βρίσκεις αδύνατον να συγκεντρωθείς, αισθάνεσαι εκνευρισμό ή ταραχή όταν κάνεις αποχή από τρόφιμα με ζάχαρη;

Αν η απάντηση ήταν θετική σε 2-3 από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε είσαι εξαρτημένος από τη ζάχαρη. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να απεξαρτηθείς εφαρμόζοντας τις ακόλουθες συμβουλές για μία εβδομάδα και θα αισθανθείς λιγότερη λαχτάρα για ζάχαρη ενώ αν τις ακολουθήσεις για ένα μήνα, τότε είναι πολύ πιθανό να αλλάξεις ριζικά τις διατροφικές σου συνήθειες:

  • Διάβασε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων για να βρεις την «κρυφή» ζάχαρη (ψάξε για όρους όπως «φρουκτόζη» και «γλυκαντικά»)
  • Αντικατάστησε τα ζαχαρώδη γλυκίσματα με μούρα και άλλα γλυκά φρούτα. Μπορεί τα φρούτα να περιέχουν ζάχαρη αλλά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό που μειώνουν την αρνητική επίπτωση της ζάχαρης.
  • Παίξε με τα σνακ σου: Τη στιγμή που νιώθεις πως θέλεις κάτι γλυκό δοκίμασε να καταναλώσεις κάτι αλμυρό όπως ένα ρολό με τυρί χαμηλών λιπαρών και φέτα γαλοπούλας ψητής ή βραστής, ή αν επιθυμείς οπωσδήποτε κάτι γλυκό, δοκίμασε το κλασικό στραγγιστό γιαούρτι με κομμάτια φρούτων ή λίγα αμύγδαλα.
  • Κατανάλωνε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά (όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο) που καταπραΰνουν την πείνα και μειώνουν τη διάθεση για γλυκό λόγω αισθήματος κενού στο στομάχι.

“Ναι” στη ζάχαρη αλλά με μέτρο επειδή είναι τόσο δύσκολο να υπολογίσουμε πόση ποσότητα καταναλώνουμε καθημερινά.