Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η καταπολέμηση του στρες θα μπορούσε να αποτελεί εβδομαδιαίο πλάνο; Κι όμως, κάθε μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάθε μέρα μπορεί και να αποτελεί και μια ευκαιρία για περισσότερη ευεξία και ψυχική ηρεμία. Όταν η ρουτίνα μας εξυπηρετεί και δεν την εξυπηρετούμε μπορεί να συμβάλλει δραστικά στη μείωση του άγχους.

Για του λόγου το αληθές ιδού ένα εβδομαδιαίο πλάνο που μας βοηθά να χαλαρώσουμε μυαλό και σώμα με πρακτικό τρόπο:

StressWeek1

 

Δευτέρα

Ξεκινάμε την εβδομάδα μας με λίγο καφέ που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με έρευνα του 2008 μόνο η μυρωδιά του αρκεί για να μας χαλαρώσει.

Τρίτη

Ένα σάντουιτς με γκουακαμόλε για μεσημεριάνο γεύμα ή μια σαλάτα με αβοκάντο αποτελεί ιδανική επιλογή αφού αυτή η υπερτροφή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και ποτάσιο που μειώνουν την αρτηριακή πίεση που συχνά αυξάνεται λόγω άγχους.

Τετάρτη

Όταν το στρες έχει χτυπήσει κόκκινο, μία κούπα πράσινο τσάι συμβάλλει στην ψυχική ηρεμία χάρη στο αμινοξύ L-Θεανίνη που περιέχει. Παράλληλα το πράσινο τσάι καταπολεμά και την ταχυκαρδία.

Πέμπτη

Ας επιλέξουμε έναν πιο δραστήριο τρόπο για να πάμε στη δουλειά. Ακόμα κι αν η πόλη όπου ζείτε δεν ενδείκνυται για μετακινήσεις με ποδήλατο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για λίγο περπάτημα ακόμα και να πάτε από τις σκάλες στον όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο σας. Σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη, οι εργαζόμενοι που είχαν μια φυσική δραστηριότητα πριν φτάσουν στη δουλειά, μπορούσαν να συγκεντρωθούν περισσότερο και να εκτελέσουν με περισσότερη ηρεμία την εργασία τους.

Παρασκευή

Είτε πρόκειται για 2-3 ασκήσεις ή για μια ολόκληρη συνεδρία, η γιόγκα σίγουρα συμβάλλει στην ψυχική ηρεμία και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ακόμα και οι βασικές αναπνοές της γιόγκα επιφέρουν άμεση χαλάρωση.

Σάββατο

Μια βόλτα στο πάρκο, στο άλσος, στο δάσος (ναι, υπάρχουν ακόμα και στην Αθήνα). Έρευνα που δημοσιεύθηκε και στη Wall Street Journal υποστηρίζει πως ένας περίπατος στη φύση βοηθά αποτελεσματικά τους ανθρώπους που έχουν έντονο στρες, ακόμα κι εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη. Μια βόλτα στον καθαρό αέρα αρκεί για να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.

Κυριακή

Λίγη μαύρη σοκολάτα αρκεί για να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) και για να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Υπάρχει πιο γλυκό όπλο ενάντια στο στρες;

Πηγή: Huffington Post