Αν σου έχει τραβήξει την προσοχή ο τίτλος του εν λόγω άρθρου κατά πάσα πιθανότητα έχεις κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου το λάθος να πληρώσεις ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο για να πας 2-3 μήνες ή γυμνάζεσαι τακτικά μόνο που όταν επιστρέφεις σπίτι παραγγέλνεις 2 πιτόγυρα και μια μερίδα τηγανιτές πατάτες προκειμένου να ανταμείψεις τον εαυτό σου για τα κιλά ιδρώτα που έχυσε.

Το αποτέλεσμα; Γυμνάζεσαι δίχως να απολαμβάνεις τα οφέλη της υγείας, ευεξίας και μείωσης των κιλών. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει πως αυτή η συνήθης νοοτροπία απέναντι στη γυμναστική οφείλεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουν ως καταναγκαστικό έργο αντί για διασκέδαση.

Αυτό αποδεικνύει η έρευνα του Grenoble Ecole de Management της Γαλλίας με επικεφαλής την καθηγήτρια Carolina Werle που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Marketing Letters. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, ζητήθηκε από 56 γυναίκες να διανύσουν περπατώντας την ίδια απόσταση στο δικό τους ρυθμό. Χώρισαν τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες. Οι ερευνητές ενημέρωσαν την πρώτη ομάδα πως ο σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν η άσκηση ενώ στη δεύτερη ομάδα είπαν πως ο στόχος ήταν να κάνουν κάτι διασκεδαστικό και να αξιολογήσουν την απόδοση ενός νέου mp3 player.

Στο τέλος των περιπάτων, κάλεσαν τις γυναίκες να διαλέξουν φαγητό από ένα μπουφέ που περιελάμβανε μακαρόνια με κρέας, πράσινα φασόλια και ψωμί ενώ τους προσέφεραν και επιλογές σε γλυκά όπως μηλόπιτα και σοκολατένια πουτίγκα αλλά και αναψυκτικά και νερό.

Παρόλο που και οι δυο ομάδες κατανάλωσαν ίδια ποσότητα φαγητού, η ομάδα που “γυμνάστηκε” κατανάλωσε κατά 42% περισσότερα γλυκά και αναψυκτικά σε σχέση με την ομάδα που πίστευε πως έκανε έναν χαλαρό περίπατο.

“Όσο περισσότερο διασκεδάζουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης τόσο λιγότερο θα νιώθουμε την ανάγκη να ανταμείψουμε τον εαυτό μας για την προσπάθεια που κατέβαλε κατά τη διάρκεια της προπόνησης με κάποια ανθυγιεινή τροφή” επισήμανε η Werle.

“Εύκολο ακούγεται, δύσκολο γίνεται” θα σκέφτεστε. Κι όμως υπάρχουν μερικά τρικ που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε  τη γυμναστική ως κάτι διασκεδαστικό:

Κάθε μέρα σκεφτείτε κάτι θετικό σε σχέση με την προπόνηση σας. Για παράδειγμα μπορείτε να ψηλαφίσετε το σώμα σας για να νιώθετε πως δυναμώνουν οι μύες σας ή θυμηθείτε πόσο πολύ διασκεδάσατε κατά τη διάρκεια του χορού ή πόσο άδειασε το μυαλό σας όταν κάνατε τζόκινγκ.

Μην αντιμετωπίζετε ανταγωνιστικά τη γυμναστική, σκεφτείτε τη ως παιχνίδι. Είναι το ίδιο να μαζευτούν μερικοί φίλοι και να παίξουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ και το ίδιο να αγωνίζονται για κάποιο πρωτάθλημα;

Μετατρέψτε τη γυμναστική σε κοινωνική δραστηριότητα. Οργανώστε μια εκδρομή hiking ή έναν αγώνα paintball με τους φίλους σας. Οτιδήποτε περιλαμβάνει άσκηση και πολύ γέλιο.exercise-smile

Μετά από λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται να πείσετε τον εαυτό σας να γυμνάζεται, ούτε θα νιώθετε την ανάγκη να τον ανταμείψετε με ένα burger, θα νιώθετε χαρούμενοι και θα θέλετε να αντιμετωπίζετε και διατροφικά το σώμα σας όπως του αξίζει.

Πηγή: Huffington Post