Σήριαλ “Δίαιτα”, επεισόδιο 555, σε 100η επανάληψη: Έχεις τηρήσει ευλαβικά τη δίαιτα που σου υπόσχεται απώλεια 6-7-8…κιλών μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα είναι όντως εντυπωσιακά και λες να φας σαν άνθρωπος. Ο οργανισμός σου ξυπνάει μετά από μια περίοδο αυστηρής νηστείας και λέει όχι μόνο να προσθέσει μερικά κιλά αλλά να τα κρατήσει με νύχια και με δόντια σε περίπτωση μελλοντικής νηστείας.

Τις δίαιτες “γιο-γιο” που πήραν το όνομα τους από το παιδικό παιχνίδι με την παλινδρομική κίνηση, τις προτιμούν κυρίως άνθρωποι που έχουν συνδέσει τη δίαιτα με τη στέρηση, γι’αυτό και θέλουν να την κάνουν για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να μπορέσουν μετά να αφοσιωθούν στις αγαπημένες, συχνά καταστροφικές, διατροφικές συνήθειες. Αυτά είναι τα κακά νέα.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι και για να τερματιστεί αυτός ο φαύλος διαιτητικός κύκλος και να πάψει να φαντάζει τόσο δελεαστική η δίαιτα γιο-γιο, οι οποίοι είναι:

Η γνώση είναι δύναμη (Ρότζερ Μπέικον)

Πέρασε μια εβδομάδα καταγράφοντας πότε τρως και γιατί τρως. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσεις γνώση των παχυντικών συνήθειων σου τις οποίες συχνά δεν συνειδητοποιείς. Επίσης, βοηθά σημαντικά τη λειτουργία του μεταβολισμού να τρως κάθε μέρα σε σταθερές ώρες οπότε μέσα από το ημερολόγιο θα καταλάβεις αν είσαι άστατος διατροφικά και ποιες ώρες είναι ιδανικές για τα γεύματα σου.

Σπάσε τα δεσμά…της κακής διατροφικής συνήθειας

Συνηθίζεις να ανοίγεις το ψυγείο μόλις μπεις στο σπίτι; Άλλαξε αυτή τη συνήθεια που σε βάζει αμέσως στη διάθεση για τσιμπολόγημα με μια άλλη ενέργεια όπως: να κάνεις κατευθείαν ένα ντους, ή να πλύνεις τα πιάτα ή να βγάλεις το σκύλο βόλτα ή να δοκιμάσεις τι θα φορέσεις την επόμενη μέρα στο γραφείο. Οτιδήποτε σε κρατήσει μακριά από το ψυγείο.

Άλλαξε τον τρόπο που μιλάς για το φαγητό

Ναι, αυτό το κομμάτι κέικ με γλάσο σοκολάτας είναι λαχταριστό, είναι πλούσιο, είναι η απόδειξη πως ο Θεός (ή διάολος) υπάρχει αλλά έτσι κατορθώνεις να το θέλεις ακόμα περισσότερο. Κάθε φορά που νιώθεις να “λυγίζεις” επανέλαβε το μάντρα “Αν δεν το φάω αυτό θα αισθάνομαι πολύ καλύτερα με τον εαυτό μου”. Στην αρχή μπορεί να αγνοήσεις την ίδια σου τη δήλωση με τον καιρό όμως, όντως θα αποφύγεις μερικές διατροφικές ατασθαλίες.