Θυμάσαι πως νιώθεις όταν δεν ασχολείσαι με τη ζωή άλλων; Οι περισσότεροι βιώνουμε ένα αίσθημα απελευθέρωσης αλλά και συμπόνοιας γιατί όταν δεν κρίνεις τους ανθρώπους γύρω σου αρχίζεις να νοιάζεσαι περισσότερο γι’αυτούς.

Επειδή, μερικές φορές η επικριτική συμπεριφορά γίνεται τρόπος ζωής, μάθε πως μπορείς να αποβάλλεις αυτή την κακή συνήθεια:

Πριν εκφραστείς, προέβλεψε τις συνέπειες της σκέψης σου

Φίλοι που δεν φαίνονται και τόσο πρόθυμοι να σε συναντήσουν. Σεβασμός που χάνεται, ευτυχία που πλέον εντοπίζεις με τα κιάλια. Αυτές είναι οι συνήθεις συνέπειες που βιώνει ένας άνθρωπος που δεν συνειδητοποιεί πως κανείς δεν είναι τέλειος και φυσικά ούτε ο ίδιος.

Το κλειδί είναι αυτογνωσία

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της επικριτικής συμπεριφοράς είναι χρήσιμο να απαντηθούν κάποια σκληρά ερωτήματα όπως: “Έχω το δικαίωμα να κρίνω τους άλλους;”, “Αν βρισκόμουν στην ίδια θέση πως θα αντιμετώπιζα την κατάσταση;”. Η έντονη ή κακεντρεχής κριτική συχνά αποτελεί καμουφλάζ κάποιων δυσλειτουργιών δικών μας όπως εγωκεντρική συμπεριφορά ή ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Προσπάθησε να μπεις στα παπούτσια του άλλου

Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου όταν μιλάς σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδρούσε αν δεν έχει βιώσει μια κατάσταση. Οπότε αν δεν έχεις βρεθεί στην ίδια θέση, καλύτερα να μην ανοίξεις το στόμα σου αλλά αντιθέτως να προσφέρεις μια χείρα βοηθείας.

Βάλε στόχο να μην κρίνεις

Όπως προαναφέρθηκε η επικριτική συμπεριφορά είναι μια κακή συνήθεια. Συνεπώς, μπορείς να προσπαθήσεις να την ξεπεράσεις όπως κάθε άλλη κακή συμπεριφορά, βάζοντας στόχο να την κόψεις. Εντόπισε, πιθανώς με τη βοήθεια ψυχολόγου, ποιες ανασφάλειες σε οδηγούν στο να είσαι επικριτικός και αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια στη δική σου αυτοβελτίωση.

Σύντομα θα ανακαλύψεις πως όταν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου και έχεις μια γεμάτη καθημερινότητα δεν θα έχεις καμία διάθεση να κρίνεις τις ζωές των άλλων.