Η καλύτερη σου φίλη μπορεί να τρώει για βραδινό καρμπονάρα και εσύ σαλάτα με σολωμό και παρόλα αυτά να είναι πάντα πιο αδύνατη από εσένα. Ναι, μία από τις πρώτες, μεγάλες αδικίες που μαθαίνεις για τη ζωή είναι πως δεν γεννιόμαστε όλοι με τον ίδιο μεταβολισμό. Η ηλικία, οι διατροφικές μας συνήθειες και το επίπεδο εκγύμνασης παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο καλά λειτουργεί αυτή η μηχανή του οργανισμού που μετατρέπει τις  προσλαμβάνουσες θερμίδες σε ενέργεια.

Η άλλη αδικία της ζωής είναι πως όσο μεγαλώνουμε χάνουμε μυϊκή μάζα η οποία προκαλεί ελάττωση του μεταβολικού ρυθμού. Επειδή όμως η ζωή δεν θυμίζει μόνο ταινία του Ξανθόπουλου, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσεις το μεταβολισμό σου να αποδώσει τα “μέγιστα”. Όπως έχουμε δηλώσει ξανά μέσα από τις ιστοσελίδες του That’s Life, μαγικά τρικ δεν υπάρχουν και όλα είναι θέμα αλλαγής συνηθειών. Ιδού, τι μπορείς να κάνεις για να δώσεις ώθηση στο μεταβολισμό σου:

 • Μην το παρακάνεις με το “κόψιμο” των θερμίδων γιατί ο οργανισμός σου έχει μάθει να “υπερασπίζεται” το βάρος που έχει συνηθίσει. Αν ξαφνικά καταναλώνεις 1000 θερμίδες λιγότερες ο οργανισμός σου θα υποθέσει πως περνάει σε μια περίοδο “πείνας” και θα μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό για να επιβιώσει. Προχώρησε σε σταδιακή μείωση θερμίδων και ποτέ μην καταναλώνεις λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα.
 • Μην παραλείπεις το πρωινό γεύμα. Σκέψου μόνο πως όταν κοιμόμαστε ο μεταβολισμός βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και ξεκινά να δουλεύει αποδοτικά όταν ο οργανισμός δεχτεί τροφή. Φαντάσου τι συμβαίνει στον μεταβολισμό όταν λάβει ξανά “υλικό” για να το μετατρέψει σε ενέργεια το μεσημέρι. Πολύ απλά βρίσκεται για πολλές ώρες σε φάση αδράνειας.

  Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται ;-)

  Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται 😉

 • Επένδυσε στην πρωτεΐνη. Η κύρια σύσταση των πρωτεϊνών είναι αμινοξέα για τα οποία ο μεταβολισμός καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασπάσει, το λεγόμενο κάψιμο των θερμίδων. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη μπορεί να έχουν και πολλά λιπαρά, όχι όμως όταν πρόκειται για ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και όσπρια.
 • Για λειτουργία του μεταβολισμού 24/7 εφάρμοσε τον κανόνα των 5 μικρών γευμάτων αντί για τα 3 μεγάλα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι δύσκολο σε εφαρμογή για το σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά αξίζει τον κόπο. Θυμήσου πως το κόλπο είναι να μην μένει ο οργανισμός νηστικός για περισσότερες από 4 ώρες και να κάνεις έξυπνους συνδυασμούς από τις ομάδες των τροφίμων. Για παράδειγμα αν κατανάλωσες ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες με δημητριακά και φρούτα, φρόντισε το δεκατιανό να είναι ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή ένα μικρό σάντουιτς με πολύσπορο ψωμί και τόνο (πρωτεΐνη).
 • Οι “καλοί” και “κακοί” υδατάνθρακες. Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές αλλά υπάρχουν υδατάνθρακες που αυξάνουν την ινσουλίνη στο αίμα και έτσι προκαλείται ανισορροπία στη λειτουργία του μεταβολισμού. Περιόρισε τα αρτοκατασκευάσματα και τις πατάτες και κάνε focus στα λαχανικά, τα φρούτα και τις φυτικές ίνες.

  Μία χρήσιμη απεικόνιση των υδατανθράκων που πρέπει να περιορίσεις

  Μία χρήσιμη απεικόνιση των υδατανθράκων που πρέπει να περιορίσεις

 • Περιόρισε το “σκληρό” αλκοόλ. Αν αποφύγεις το συνηθισμένο ποτό σου, απαλλάσσεις τον οργανισμό από περίπου έξτρα 200 θερμίδες ενώ σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως αν καταναλώνεις ποτό πριν το φαγητό ο μεταβολισμός καίει πρώτα τις θερμίδες του αλκοόλ που σημαίνει πως κάποιες θερμίδες από το γεύμα που ακολουθεί  μπορούν να αποθηκευθούν ως λίπος. Επέλεξε ένα ποτήρι κρασί που έχει περίπου 80 θερμίδες.
 • Βάλε τα γαλακτοκομικά στη διατροφή σου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2003 σε επιστημονική έκδοση διατροφολογών στις ΗΠΑ, οι γυναίκες που κατανάλωναν 3-4 φορές την ημέρα γάλα, γιαούρτι και τυριά έχασαν κατά 70% περισσότερο λίπος από τις γυναίκες που τα απέφευγαν. Η αιτία αυτής της διαφοράς κρύβεται στην πρόσληψη ασβεστίου το οποίο δίνει ώθηση στο μεταβολισμό, “λέγοντας” στο σώμα να κάψει το λίπος πιο γρήγορα. Δίνοντας προσοχή στα λιπαρά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας!
 • Κάνε ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης. Η γυναίκα χάνει ανά δεκαετία, 5-6 κιλά μυϊκής μάζας που πρακτικά σημαίνει πως στα 35 της καίει 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα σε σχέση με εκείνες που έκαιγε στα 25 της χρόνια. Την ανατροπή της μείωσης μυϊκού ιστού την φέρνει η τακτική γυμναστική που περιλαμβάνει ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Ένα κιλό μυών καίει 9 φορές περισσότερες θερμίδες σε σχέση με ένα κιλό λίπους. Ασκήσεις με βάρη, pilates ή TRX είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι γυναίκες ειδικά όσο μεγαλώνουν.

  Τώρα πείστηκες για εκείνη τη συνεδρία Pilates που όλο αναβάλλεις;

  Τώρα πείστηκες για εκείνη τη συνεδρία Pilates που όλο αναβάλλεις;

Απλές συνήθειες που φέρνουν μεγάλη αλλαγή στο σώμα!