Ανήκεις σε αυτούς που το μεσημέρι θέλουν να ξαπλώσουν για λίγο και να απολαύσουν την ξεκούραση και την αναζωογόνηση που προσφέρει ένας καλός ύπνος λίγων ωρών –ίσως και λεπτών;

Τότε εκτός από μία λαμπερή επιδερμίδα, ένα ξεκούραστο απόγευμα και καλύτερη διάθεση θα έχεις και κανονική πίεση!

Έρευνες έχουν δείξει πως τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης πέφτουν με διάρκεια 24 ωρών- οπότε είσαι εντάξει για όλη την ημέρα- δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε χάπια και χημικά και έχεις τα ευεργετικά αποτελέσματα του ύπνου για μία καλύτερη ζωή.

Η μελέτη παρουσιάστηκε το σαββατοκύριακο στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Οι Έλληνες ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Μανώλη Καλλίστρατο του νοσοκομείου «Ασκληπιείου» Βούλας, μελέτησαν 386 ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση με μέσο όρο ηλικίας τα 61,4 έτη- 200 άνδρες και 186 γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως  όσοι κοιμούνταν το μεσημέρι, είχαν κατά μέσο όρο 5% μικρότερη μέση συστολική πίεση μέσα στο 24ωρο (4% μικρότερη τη μέρα και 6% μικρότερη τη νύχτα), σε σχέση με όσους δεν επέλεγαν τη μεσημεριανή ξεκούραση.

Σημαντικό είναι το ότι έστω και μία μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου έως 10%. Εξαιτίας του μεσημεριανού ύπνου η υπέρταση περιορίζει τη ζημία στις αρτηρίες και στην καρδιά των ασθενών.

Δυστυχώς  ο μεσημεριανός ύπνος είναι πλέον μία πολυτέλεια αφού οι ώρες εργασίας και οι πολλές υποχρεώσεις  δεν μας το επιτρέπουν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου, τόσο μειώνεται η σοβαρότητα της υπέρτασης.