Θα σου περιγράψω ένα σκηνικό που επαναλαμβάνεται συχνά στην καθημερινότητά μου. Πρέπει να δημοσιεύσω άμεσα ένα άρθρο και κοιτάζω την οθόνη του υπολογιστή, με κοιτάζει και εκείνη, κάνω μια βόλτα, συνεχίζει να με κοιτάζει, ο κέρσορας αναβοσβήνει απειλητικά, προσπαθώ να ενεργοποιήσω μια δύναμη που είμαι σίγουρη πως κρύβω μέσα και να αρχίσουν οι λέξεις να ρέουν από μόνες τους στη λευκή κόλλα αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, η οθόνη του υπολογιστή συνεχίζει απλώς να με κοιτά…

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, η έμπνευση δεν είναι ζήτημα θεϊκής παρέμβασης ή απόρροια ενός εξαιρετικού ταλέντου, αλλά θέμα καλλιέργειας.

Βρες τι είναι εκείνο που σε εμπνέει, αναζήτησε το συχνά, συγκράτησε τα συναισθήματα που σου προκαλούνται. Χρειάζεται χρόνος για να καλλιεργήσεις την έμπνευση αλλά εντέλει μπορεί να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την ανάπτυξη της έμπνευσης και μόλις έρθει μια καλή ιδέα θα την αναγνωρίσεις αμέσως.

Ιδού μερικοί απλοί τρόποι καλλιέργειας έμπνευσης:

Απομακρύνσου από τη ζώνη ασφαλείας σου

Κάνε οτιδήποτε σε τρομάζει και σε εξιτάρει ταυτόχρονα. Εγκατέλειψε για λίγο το σύνηθες state of mind σου και αναζήτησε νέα προοπτική. Μπορείς για παράδειγμα να δεις για λίγο τον κόσμο ανάποδα δοκιμάζοντας bungee jumping ή να ταξιδέψεις μόνος σου έτσι ώστε να αρχίσεις να επικοινωνείς με άγνωστα σου άτομα. Ο σκοπός είναι να αποκτήσεις νέα ερεθίσματα.

Δώσε νέα προοπτική σε κάτι οικείο

Μπορείς να κοιτάζεις κάτι συχνά, αλλά έχεις δοκιμάσει να το δεις με άλλο βλέμμα; Για παράδειγμα μπορεί να έχεις συνηθίσει να επισκέπτεσαι το αγαπημένο σου νησί το καλοκαίρι. Έχεις δοκιμάσει να το επισκεφθείς χειμώνα; Θα αποκτήσεις νέες εικόνες από ένα μέρος που σου είναι εξαιρετικά οικείο.

Δημιούργησε ένα περιβάλλον έμπνευσης

Οι αγαπημένες σου φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, σουβενίρ από ταξίδια, οι ζωγραφιές των παιδιών ή των βαφτιστηριών σου, οι στίχοι από το αγαπημένο σου ποίημα ή μουσική, οι λίστες αναπαραγωγής με τα αγαπημένα σου τραγούδια…διαμόρφωσε ένα περιβάλλον έμπνευσης που θα σε περικλείει καθημερινά.

Εμπλούτισε την έρευνα σου

Ψάχνεις για τη θεϊκή ιδέα και η αναζήτησή σου σε οδηγεί σε μια …online μηχανή αναζήτησης! Αποσυνδέσου και ξεφύλλισε ένα περιοδικό, ένα βιβλίο ή ένα λεύκωμα. Οι έντυπες εκδόσεις απαιτούν περισσότερη προσήλωση και αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στη μελέτη τους. Έτσι, οι ιδέες βρίσκουν χρόνο και χώρο να καλλιεργηθούν αντί να εξαφανιστούν μέχρι να γίνει το επόμενο κλικ.

…και ψάξε παντού

Η έμπνευση βρίσκεται παντού! Για παράδειγμα κάποιοι interior designers αναζήτησαν την έμπνευση στο σπορ δράσης του skateboard και δημιούργησαν έπιπλα από τις σχετικές σανίδες. Ένας σχεδιαστής μόδας μπορεί να αναζητήσει την έμπνευση στην τέχνη ή την ιστορία, να κοιτάξει κλασσικά ή νεότερα έργα τέχνης, να επισκεφθεί γκαλερί, να μελετήσει ιστορικά βιβλία, να εμπνευστεί από σπουδαία πρόσωπα. Η πετυχημένη συνταγή της έμπνευσης είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο format!

Η επόμενη καλή ιδέα βρίσκεται κάπου εκεί έξω!