Έχεις μόλις λάβει ένα e-mail και προβληματίζεσαι σχετικά με το ζήτημα που προκύπτει από το περιεχόμενο του. Ξύνεις το πρόσωπο σου ή ακουμπάς το πηγούνι πάνω στην παλάμη σου προκειμένου να αναλογιστείς το θέμα. Έχεις σκεφτεί ποτέ πως έτσι μεταφέρεις βακτήρια στο πρόσωπο σου τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς και σπυράκια;  Παρακάτω θα βρεις και άλλες καθημερινές συνήθειες που ζημιώνουν βραχυπρόθεσμα ή σε βάθος χρόνου την ομορφιά και την ευεξία σου:

  • Αν η παραπάνω περιγραφή αποτελεί χρόνια συνήθεια σου και γενικά αγγίζεις συχνά το πρόσωπο σου, έχε υπόψη σου σταδιακά το μετατρέπεις σε λιπαρό.
  • Το έχεις παρακάνει με το αντισηπτικό. Ναι, το ξέρω ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο μικρόβια αλλά ακριβώς επειδή βρίσκονται παντού είναι αδύνατο να τα εξοντώνεις συνεχώς. Η υπερβολική χρήση αντισηπτικού για τον καθαρισμό των χεριών (περισσότερες δηλαδή από 2 φορές την ημέρα) οδηγεί σε απομάκρυνση της φυσικής λιπαρότητας των χεριών που έχει ως συνέπεια την ξηρότητα και την εμφάνιση ρυτίδων. Θυμήσου μετά το πλύσιμο των χεριών είτε με σαπούνι είτε με αντισηπτικό να απλώνεις και μια κρέμα χεριών.
  • Εκεί που πρέπει να φανείς υπερβολική είναι με τον καθαρισμό του κινητού σου τηλεφώνου και γενικά των τηλεφωνικών συσκευών που χρησιμοποιείς. Καλό είναι στο τέλος της ημέρας να καθαρίζεις τις συσκευές με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι. Δεν θέλω να σε φρικάρω με την παρομοίωση του touch screen κινητού σου με μια τουαλέτα που ακουμπά το πρόσωπο σου…δυστυχώς δεν το λέμε εμείς αλλά οι δερματολόγοι.
  • Κάθεσαι για πολλή ώρα σταυροπόδι. Ναι, ξέρω έχει περάσει στο υποσυνείδητο σου αυτό που έλεγε η γιαγιά ότι “έτσι πρέπει να κάθεται μια κυρία” αλλά αν σταυρώνεις συνέχεια τα πόδια σου ενδέχεται να εμφανίσεις μακροπόθεσμα κιρσούς και φλέβες αράχνης λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.
  • Περνάς πολλές ώρες καθιστή στο γραφείο. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα που επιφέρει στην υγεία και ειδικά στην καλή κατάσταση της καρδιάς η καθιστική ζωή δημιουργεί προβλήματα και στη σπονδυλική στήλη καθώς σταδιακά οι ραχιαίοι μύες μαζεύουν και συστέλλονται με αποτέλεσμα να επέρχεται κούραση, πόνος αλλά και κακή στάση σώματος. Παράλληλα, αν γέρνεις το σώμα σου μπροστά προκειμένου να έχεις πιο κοντινή επαφή με την οθόνη του υπολογιστή δημιουργείς πίεση στο δίσκο. Θυμήσου να σηκώνεσαι και να περπατάς κάθε μία ώρα για 2-3 λεπτά και βάλε το stretching στη ζωή σου.

    Άσκηση stretching

    Άσκηση stretching