Τι είναι το κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι το κύριο συστατικό των βασικών δομών του σώματος και του συνδετικού ιστού. Αποτελεί την πρωτεΐνη – κλειδί του οργανισμού που με την πάροδο του χρόνου μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς, προκαλώντας το φαινόμενο της γήρανσης. Αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα.

Από την ηλικία των 25 ετών και μετά, τα επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα μας αρχίζουν να μειώνονται φυσιολογικά με ρυθμό 1,5% ετησίως, με τις γυναίκες να χάνουν κολλαγόνο με γρηγορότερο ρυθμό από τους άντρες, κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και αργότερα της γήρανσης. Συνέπεια της έλλειψης αυτής είναι συχνά η εμφάνιση κούρασης, πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής μας απόδοσης. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα και οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι στενά συνδεδεμένες με τη μη επαρκή διαθέσιμη ποσότητα κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.

Το κολλαγόνο δεν μπορούμε, δυστυχώς, να το προσλάβουμε από κανένα είδος τροφής, συνεπώς η χορήγησή του στον οργανισμό μας μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται ωφέλιμη, ειδικά σε υγρή πόσιμη μορφή έτσι ώστε να απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό και να τον ενισχύει δίχως παρενέργειες, όπως συμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις με ταμπλέτες ή κάψουλες που επιβαρύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το Collagen ProActive αποτελεί την κορυφαία εξέλιξη στην τεχνολογία του κολλαγόνου. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η συγκεκριμένη φόρμουλα του Collagen Pro-Active σε υγρή μορφή απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό πάνω από το 90%.

Μέσω της υδρόλυσης το κολλαγόνο, κόβεται σε πολλά μικρά κομμάτια, κι έτσι γίνεται πιο εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό και περιέχει 3 φορές περισσότερη ποσότητα, προλίνης και γλυκίνης, τα αμινοξέα δηλαδή που συνθέτουν νέο κολλαγόνο και ενισχύουν τη σταθερότητα και τη δομή του κολλαγόνου στο χόνδρο και τις αρθρώσεις.

Τα πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα του κολλαγόνου είναι ορατά:

  • Στους συνδέσμους και τους χόνδρους των αρθρώσεων και στο μεταβολισμό των οστών
  • Στη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος και της επιδερμίδας (μείωση ρυτίδων στο πρόσωπο)
  • Στα μαλλιά και τα νύχια, καθώς τα δυναμώνει και τους δίνει λάμψη
  • Στη μείωση της κυτταρίτιδας
  • Στις αθλητικές επιδόσεις καθώς προσφέρει άμεση αναπλήρωση και ανάπλαση του μυικού ιστού και συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης τραυματισμών.
  • Στη κυκλοφορία του αίματος γιατί βοηθάει στην ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων
  • Στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
  • Στην αντιγήρανση

Παράλληλα, το υγρό πόσιμο κολλαγόνο συνίσταται σε άτομα που κάνουν δίαιτα καθώς αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους/λίπους. Πως γίνεται αυτό;

Η σύνθεση του νέου κολλαγόνου από τους ινοβλάστες του δέρματος συνήθως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, από τη 1:00 π.μ. έως τις 4:00 τα χαράματα. Για τη μετατροπή που υφίσταται το κολλαγόνο, το σώμα χρειάζεται ενέργεια και εν την απουσία σακχάρων και υδατανθράκων την ενέργεια αυτή την παίρνει από το σωματικό λίπος. Αυτό απαιτεί μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου διαθέτει ο οργανισμός, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια καταναλώνει στη μετατροπή του και άρα τόσες περισσότερες θερμίδες καίει. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλοι κάνουμε καύσεις και χάνουμε βάρος ανάλογα με το κολλαγόνο που διαθέτουμε.

Τέλος, επειδή διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες πέρα από το κάψιμο λίπους και τη μείωση της κυτταρίτιδας που αποτελεί στόχο πολλών γυναικών πριν εμφανιστούν στην παραλία είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί πως το Collagen Pro-Active βοηθά την επιδερμίδα να αποκτήσει ένα υγιές μαύρισμα χάρη στη σύνθεση με B Compex που περιέχει.collagen-pro-active-3

Μια ημερήσια δόση 20 ml Collagen Pro-Active* βοηθά σημαντικά τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από αρθριτικά προβλήματα, όσους ασκούνται συστηματικά, όσους έχουν αυξημένο βάρος ή που αναγκάζονται να κάνουν καθιστική ζωή, τον καπνιστή που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην όψη της επιδερμίδας του και γενικά, τον σύγχρονο άνθρωπο που προσέχει και επιμελείται την εξωτερική του εμφάνιση όσο και την εσωτερική του ευεξία.

*Collagen ProActive (Aποκλειστική διάθεση για Ελλάδα και Κύπρο από την Collagen Power A.E./www.collagenpower.gr) τιμή συσκευασίας 500 ml, 50 €.

Το Collagen ProActive έχει εγκριθεί από το F.D.A (Food & Drug Administration) την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, από το Ministry of England και έχει Αρ.Γν. Ε.Ο.Φ 78511/18-11-2000.

Το αυθεντικό Collagen ProActive διατίθεται σε φαρμακεία σε όλη τη χώρα και μέσω του eshop της Collagen Power A.E.

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει ο Δρ. Αθανάσιος Χ. Μπαδέκας, Χειρούργος Ορθοπεδικός Τραυματιολόγος, Διευθυντή ορθοπεδικής κλινικής θεραπευτηρίου Metropolitan.