Τον τελευταίο καιρό αισθάνεσαι πρωταγωνιστής της ταινίας «Insomnia» και του «The Walking Dead» και το σύνδρομο burnt out δεν σου φαίνεται τόσο άγνωστο…

Παρακάτω θα βρεις τα σημάδια που φανερώνουν πως όντως έχεις ξεπεράσει τα όρια της αντοχής, σωματικής και ψυχικής κι έτσι θα ξέρεις πως ήρθε η ώρα να πας εκείνες τις διακοπές ή να ξεκινήσεις γιόγκα.

Σημάδι # 1: Συμπληρώνεις το φύλλο του excel ή απαντάς σε emails στον ύπνο σου

Αναπάντητα e-mails, deadlines που κοντοζυγώνουν, ημιτελή projects σε καταδιώκουν ακόμα κι όταν παραδίνεσαι στις αγκάλες του Μορφέα! Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ και ούτε η φλούδες πατάτας, ούτε το καλύτερο κονσίλερ μπορούν να καλύψουν τους μαύρους κύκλους που έχουν σχηματιστεί κάτω από τα μάτια σου.

Μην τρομάξεις με αυτό που θα διαβάσεις αλλά Αποσυνδέσου! Μόλις φτάσεις σπίτι ή είσαι κάπου έξω, σταμάτα να τσεκάρεις τα e-mails ή να συζητάς μονίμως εργασιακά θέματα όταν είσαι με το σύντροφο, τους φίλους ή τους συγγενείς. Επίσης, προσπάθησε να μην είσαι συγκεντρωτικός και ζήτα βοήθεια από τους συνεργάτες σου για τη διεκπεραίωση ενός project. Τέλος, δεν είναι κακό να πεις κι ένα «Όχι»! Είναι καλό να αναλαμβάνεις όσα μπορείς πραγματικά να κάνεις κι όχι όλα όσα νομίζεις πως θα προλάβεις να κάνεις!

Σημάδι # 2: Έχασες το στόχο σου και περιπλανιέσαι

Οι στόχοι που κάποτε έβαλες στη ζωή σου έχουν γίνει Γολγοθάς που κουβαλάς καθημερινά και αισθάνεσαι πως εργάζεσαι για να εκπληρώσεις το όνειρο κάποιου άλλου…

Επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου. Ακόμα κι αν είναι μεγάλο ρίσκο να αλλάξεις επαγγελματική ρότα, προσπάθησε να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν στον ελεύθερο χρόνο σου. Βάλε περισσότερο πάθος στη ζωή σου έτσι ώστε να μην καταλήξεις σαν ζόμπι! Χαλάρωσε, πάρε απόσταση από τα γεγονότα για να μπορέσεις να βρεις και τι θέλεις και πως θα το πετύχεις.

Σημάδι # 3: Τα μόνα αισθήματα που εκφράζεις είναι αρνητικά

Όταν δεν περιπλανιέσαι σαν ζόμπι τα μόνα αισθήματα που εκφράζεις είναι θυμός ενώ ξεσπάς με μεγάλη ευκολία τα νεύρα σου στα οικεία, κυρίως, πρόσωπα. Παράλληλα, έχεις παρατηρήσει πως οι φίλοι σου (όσοι έχουν μείνει) αποφεύγουν να σου θέσουν ερωτήματα. Αν αναρωτιέσαι γιατί, είναι επειδή οι απαντήσεις σου είναι πάντα τόσο μα τόσο απαισιόδοξες.

Μίλα, γράψε, μοιράσου τα αισθήματά σου. Όσο τα καταπιέζεις τόσο πιο εύκολο θα είναι απλώς να κάνεις μεγάλες εκρήξεις! Προσπάθησε να διατηρείς μια συναισθηματική ισορροπία, μην τα βάζεις στην άκρη απλώς επειδή δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς μαζί τους.

Σημάδι # 4: Δυσκολεύεσαι να ολοκληρώσεις τα projects που έχεις αναλάβει

…ενώ παράλληλα έχεις πολλές ιδέες για τόσα άλλα.

Καμιά φορά όταν πιεζόμαστε αναβλύζουμε από δημιουργικότητα ως άμυνα απέναντι στο άχαρο κομμάτι της εκτέλεσης της ιδέας. Η λύση είναι μία: Προτεραιότητες. Διοχέτευσε τη δημιουργικότητα σου σε ένα project τη φορά, ασχολήσου μόνο με όσα είναι σημαντικά, απέρριψε εργασίες που δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική και σημείωνε κάπου τις ιδέες σου έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσεις κάπου αλλού στο μέλλον!

Και θυμήσου κάθε μέρα χρειάζεσαι λίγη ώρα de-stress: κάνε μια βόλτα, βγες με φίλους, δες μια ταινία, πήγαινε σε μια συναυλία ή απλώς κοίτα το ταβάνι!