Υπάρχουν στιγμές, ώρες, μέρες που νιώθεις πως το στρες σε καταλαμβάνει (κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν και κρίσεις πανικού) και εκεί βιώνεις την ουσιαστική σημασία του όρου «άγχος» που προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις το στρες άμεσα:

Κάνε καταγραφή των φόβων σου

Σημείωσε τι σε αγχώνει ακριβώς εκείνη τη στιγμή και μετά κρύψε τη σημείωση. Μερικές φορές αρκεί να εκφράσεις την αιτία και το συναίσθημα που σου προκαλεί μια κατάσταση, για να ηρεμήσεις.

Κάνε κάποια μορφή καρδιοαγγειακής άσκησης

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητα σου επειδή δρα πραγματικά, αγχολυτικά. Επιπρόσθετα, όταν νιώθεις το στρες να σου επιτίθεται κάνε έναν περίπατο ή τζόκιν για μερικά λεπτά, οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τους χτύπους της καρδιάς σου.

Γίνε ο καλύτερος φίλος του εαυτού

Τη στιγμή που βιώνεις μια αγχωτική κατάσταση το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι τη δική σου επικριτική φωνή. Αντί για τα σχόλια με τα οποία συνηθίζεις να «στολίζεις» τον εαυτό σου, κάνε έναν εσωτερικό διάλογο και πες ‘’όλα θα πάνε καλά απλώς ανησυχώ υπερβολικά’’.

Άκου την αγαπημένη σου μουσική

Δημιούργησε μια λίστα με stress-free μουσική στο κινητό ή στο tablet σου η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα κομμάτια που σου φτιάχνουν τη διάθεση ή σε κάνουν να ηρεμείς. Η προσωπική μου λίστα περιλαμβάνει από ροκ κομμάτια με δυνατά γρατζουνίσματα ηλεκτρικής κιθάρας ή τις πιο χαλαρωτικές συνθέσεις κλασσικής μουσικής.

Αν το στρες επιμένει και μάλιστα εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά και έντονα τα συμπτώματα του (διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο) είναι καλό να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο.