Οι επιστήμονες προσπαθούν να προσεγγίσουν και να αποκαλύψουν πότε ένας άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σε μία εποχή που τα προβλήματα και η απομόνωση έχουν μετατρέψει τον καθένα από εμάς ευάλωτο και με την κατάθλιψη να αποτελεί –διαρκώς- έναν μεγάλο κίνδυνο μπορείς να δεις τα πρώτα σημάδια κοιτάζοντας τις παρακάτω φωτογραφίες:

23

Τι βλέπεις;

2

Σε ποιο πρόσωπο επικεντρώνεσαι πρώτα;

2

Αν έδωσες σημασία και διέκρινες καλύτερα το νευριασμένο πρόσωπο, που δείχνει τα δόντια του και έχει θυμωμένη έκφραση, τότε οι πιθανότητες να πάθεις κατάθλιψη αυξάνονται.

Σε ένα πείραμα που έκαναν ερευνητές στην Αμερική με τη συμμετοχή160 γυναικών, (οι 60 από αυτές είχαν ιστορικό με κατάθλιψη) χρησιμοποίησαν φωτογραφίες με διάφορα πρόσωπα τα οποία είχαν ξεχωριστές εκφράσεις. Ο θυμός, η λύπη, η χαρά αλλά και η ουδετερότητα έφεραν τους συμμετέχοντες αντιμέτωπους με μία επιλογή.

Όσοι επικεντρώθηκαν περισσότερο στα θυμωμένα πρόσωπα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.Οι γυναίκες που είχαν προηγούμενο ιστορικό με κατάθλιψη, έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στα νευριασμένα πρόσωπα.