Όσο παράλογο και αν φαίνεται (γιατί όντως είναι) το γυναικείο σώμα υπόκεινται σε τάσεις. Παρόλο που μπορεί πίσω από μια σωματική τάση μπορεί να κρύβονται κοινωνικοί λόγοι όπως για παράδειγμα οι καμπυλωτές γυναίκες της δεκαετίας του ’50 που αποτίναζαν από πάνω τους τα χρόνια πείνας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στη σύγχρονη εποχή εξυμνείται το πολύ αδύνατο, συχνά ανορεξικό σώμα.

Το περίεργο είναι πως ενώ οι νέες γενιές προσέχουν περισσότερο την υγεία τους σε σχέση με τις παλαιότερες, την «πατάμε» όλο και περισσότερο με τις σωματικές εμμονές. Έτσι, αναζητούμε πληροφορίες και προσπαθούμε να διατηρούμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, γυμναζόμαστε, κάνουμε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις αλλά ταυτόχρονα η σωστή διατροφή μετατρέπεται πολύ εύκολα σε εξαντλητική δίαιτα, η τακτική άσκηση σε εξουθενωτικές προπονήσεις και τελικά, οι πράξεις μας δεν συμβάλλουν στην καλή μας υγεία, αντίθετα γίνονται επικίνδυνες για αυτή.

Εμμονές όπως το κενό ανάμεσα στους μηρούς (thigh gap), η γέφυρα του μπικίνι (bikini bridge), το ανύπαρκτο δηλαδή λίπος στην κοιλιακή χώρα που κάνει τα οστά της λεκάνης να εξέχουν, το πολύ λεπτό μπράτσο (skinny arm) μεταδίδονται με ταχύτητα φωτός στα social media και όλο και περισσότερες γυναίκες είναι πρόθυμες να «ματώσουν», να ρουφήξουν την κοιλιά τους μέχρι να σκάσουν, να επιβιώσουν μόνο με χυμούς ή με ένα κομμάτι τυρί προκειμένου να ποστάρουν την πολυπόθητη φωτογραφία στους λογαριασμούς τους.

Το thigh gap όντως αποτελεί γνώρισμα των πολύ αδύνατων γυναικών, αλλά έχω γνωρίσει πολλές αδύνατες γυναίκες που δεν είχαν το συγκεκριμένο κενό. Επομένως, πρόκειται για θέμα σωματικής δομής, άποψη που επιβεβαιώνουν και οι ιατροί. Ποιος λοιπόν θα εξηγήσει σε όλες τις γυναίκες που ζητούν επίμονα από τους γυμναστές τους ένα ασκησιολόγιο που να επικεντρώνεται στους προσαγωγούς πως είναι πολύ πιθανό να μην αποκτήσουν ποτέ το πολυπόθητο κενό;

Μήπως τελικά το κενό ανάμεσα στους μηρούς, αντιπροσωπεύει το κενό που υπάρχει στην καρδιά μας;

Ναι, στην καρδιά και όχι στο μυαλό γιατί ξέρω πολλές έξυπνες γυναίκες που έχουν εμμονή με την εικόνα τους και συγκεκριμένα με το λεπτό κορμί. Η ανάγκη πολλών γυναικών να εντάσσονται σε μια μικρή, ελιτίστικη αγέλη skinny γυναικών έχει να κάνει με τη βαθύτερη επιθυμία τους να αισθάνονται αποδεκτές και αξιοθαύμαστες και κατά επέκταση αγαπητές.

Εντέλει, εξάσκηση δεν χρειάζεται μόνο το σώμα αλλά κυρίως η καρδιά για να μάθει να μην μετράει τη αξία της ανθρώπινης ύπαρξης με μεζούρα ή με ζυγαριά. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, το ίδιο ισχύει και για το καλούπι του!