Πόσες φορές έχεις σκεφτεί πως ακόμα κι αν σου κάνουν ενδοφλέβια ένεση καφεΐνης πάλι δεν θα κατορθώσεις να μείνεις ξύπνιος την υπόλοιπη μέρα; Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Ιδρύματος Ύπνου, ένας ενήλικας χρειάζεται 7 με 9 ώρες ύπνου την ημέρα. Αν ανήκεις στα νυχτοπούλια, δες τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σου:

Η μνήμη σου δεν λειτουργεί καλά, οι μαθησιακές κι αντιληπτικές ικανότητες όπως η κριτική ικανότητα, οι μαθηματικές δεξιότητες και η αντίληψη του χώρου, μειώνονται. Επίσης, η έλλειψη ύπνου μπορεί να σε κάνει ευέξαπτο ενώ συνδέεται και με την κατάθλιψη. Τέλος, η χρόνια έλλειψη ύπνου αλλάζει την ευαισθησία του εγκεφάλου στους νευροδιαβιβαστές, επηρεάζοντας τη διάθεση του ανθρώπου.

Οι γυναίκες που κοιμούνται έως 5 ώρες την ημέρα παθαίνουν πιο εύκολα φλεγμονές σε σχέση με εκείνες που κοιμούνται καθημερινά τουλάχιστον για 7 ώρες. Επιπλέον, μια έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης έδειξε πως ο περιορισμένος ύπνος συνδέεται με την εμφάνιση υπέρτασης όταν ο οργανισμός στερείται ύπνο επί 10 συναπτά έτη.

Η αστάθεια ύπνου μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στα επίπεδα της κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) στον οργανισμό. Ενώ σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια ο ύπνος που διαρκεί μάξιμουμ 5 ώρες τη νύχτα, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Όταν ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται αρκετά μέσα από τον ύπνο, τότε παρατηρείται αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών του. Οι ορμόνες επηρεάζουν και την όρεξη και το αίσθημα κορεσμού κι όταν ανοίγει η όρεξη, βάζουμε περισσότερα κιλά.

Αναρωτήθηκες γιατί κολλάς τόσο εύκολα κρυολόγημα; Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα, με αποτέλεσμα να γίνεσαι πιο επιρρεπής απέναντι στις ιώσεις αλλά και να μην επωφελείσαι από τους εμβολιασμούς. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία έδειξε πως τα άτομα που κοιμόντουσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αφότου πέρασαν Ηπατίτιδα Α κι εμβολιάσθηκαν, απέκτησαν περισσότερα αντισώματα σε σχέση με εκείνα που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες.

Τώρα που έμαθες τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σου αν δεν κοιμάσαι αρκετά, μήπως αντί για καφέ να πιεις ένα ζεστό γάλα το βράδυ;