Σε μια εποχή όπου όσο περισσότερο προβάλλεσαι, αναφέρεσαι, παίρνεις Like και κολακευτικά σχόλια, τόσο πιο ξεχωριστός και σημαντικός νιώθεις, το να είσαι ντροπαλός φαντάζει με αδυναμία.

Αυτό το συναίσθημα που δεν είναι ακριβώς φόβος, ούτε όμως και ενοχή, περισσότερο έχει να κάνει με μια κοινωνική δεξιότητα, αξίζει να είναι τόσο παρεξηγημένο; Αναμφίβολα, όταν η ντροπή συνδέεται με το φόβο της απόρριψης, γίνεται δυσλειτουργική για το άτομο. Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη στο νόμισμα που φανερώνει τι κατορθώνει να κάνει ένας ντροπαλός άνθρωπος όσο οι άλλοι επιζητούν την προσοχή:

Ξεχωρίζει πιο εύκολα τους αληθινούς από τους ψεύτικους ανθρώπους

Πρώτον, οι ντροπαλοί άνθρωποι είναι παρατηρητικοί, κι αυτό σημαίνει πως έχουν πάρει master στο να αναγνωρίζουν γνωρίσματα χαρακτήρων. Έτσι, για ένα άτομο με υπερβολική αυτοπεποίθηση, ο ντροπαλός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται για υπερφίαλο ή νάρκισσο.

Επίσης, ένα άτομο που έχει συνηθίσει να ασχολούνται μαζί του, δεν μπορεί να πάρει αυτή την επιβεβαίωση από έναν ντροπαλό. Ουσιαστικά, ο τρόπος που επικοινωνεί κάποιος με ένα ντροπαλό άτομο, δηλαδή το πόσο ευγενικά θα του μιλήσει ή το πόσο θα έχει διάθεση να ασχοληθεί μαζί του, να το ρωτήσει κάποια πράγματα για το χαρακτήρα του, να το βοηθήσει να ξεπεράσει τη ντροπή του, θα φανερώσει και τη γνήσια πρόθεση του.

Δεν στέκεται μόνο σε αυτά που ακούει

Όπως προαναφέρθηκε ο ντροπαλός άνθρωπος είναι πολύ παρατηρητικός, οπότε αντιλαμβάνεται την επικοινωνία πιο ολιστικά. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να διαβάσει τη γλώσσα του σώματος, να αντιληφθεί τη σημασία των λεγόμενων από το χρώμα της φωνής του συνομιλητή του, και φυσικά αποτελεί έναν πολύ καλό ακροατή.

Έχει στοχοπροσήλωση και μπορεί να γίνει καλός ηγέτης

Ακριβώς επειδή δεν συμπαθεί τις φλυαρίες και δεν ενδίδει σε έναν υπερκοινωνικό τρόπο ζωής, έχει το χρόνο αλλά και τη συγκέντρωση για να αφοσιωθεί στο στόχο του (ακαδημαϊκό, επαγγελματικό κ.α.) και όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο ένας ντροπαλός άνθρωπος γίνεται συχνά καλός ηγέτης γιατί εκτός του ότι κατανοεί σε βάθος τη συμπεριφορά των άλλων, έχει την ικανότητα να εντοπίζει και τι δίνει κίνητρο στον καθένα αφού και ο ίδιος έπρεπε να βρει κάποια κίνητρα για μην αφήσει τη ντροπή του να μετατραπεί σε δυσλειτουργία.

Πετυχαίνει εκεί που δεν το περιμένει κανείς κι αυτό είναι υπέροχο!

Ο όρος “ήρεμη δύναμη” διατυπώθηκε γι’αυτούς τους ανθρώπους. Όπως προαναφέρθηκε, αυτοί οι ταπεινοί και χαμηλών τόνων άνθρωποι αφοσιώνονται στο στόχο τους και τον πετυχαίνουν προς μεγάλη έκπληξη κάποιων. Κι αυτή η αίσθηση του να αφήνεις κάποιους με το στόμα ανοιχτό, είναι υπέροχη!

Τέλος, έχει μια έτοιμη δικαιολογία για να μην βγει το βράδυ της Παρασκευής…αφού κανείς δεν πιέζει για έξοδο έναν ντροπαλό άνθρωπο!

Δεν είναι ότι σπρώχνουμε τον ντροπαλό άνθρωπο να γίνει αντικοινωνικός, αλλά μερικές φορές είναι ωραίο να μπορείς να απομονωθείς, να απολαύσεις την ησυχία και να ξεκουραστείς, δίχως να χρειάζεται να δίνεις 500 εξηγήσεις.