Το στρες είναι η ψυχική και σωματική αντίδραση του ανθρώπου μπροστά σε μια απαιτητική κατάσταση στη ζωή. Τότε οι κατάλληλες ορμόνες, κορτιζόνη και αδρεναλίνη, μας βοηθούν να χειριστούμε αυτή την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο. Μας κρατούν σε εγρήγορση, αυξάνουν την συγκέντρωση, επιταχύνουν το χρόνο αντίδρασης, βελτιώνουν την ευστροφία και τη δύναμή μας.

Όταν όμως αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως μια μηχανή που δουλεύει διαρκώς στο φουλ, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το στρες. Μπορούμε όμως να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε πριν γίνει μακροχρόνιο και αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά τόσο την ποιότητα της ζωής μας όσο και την υγεία μας.

Προσδιορίστε τους ανθρώπους, τα πράγματα, και τις καταστάσεις που προκαλούν στρες στη ζωή σας και θα εκπλαγείτε από το πόσα μπορεί να εξαλείψετε. Ανακαλύψτε τρόπους για να ανακουφίζεστε καθημερινά από το στρες. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι εφικτό.

Ιδού μερικές βασικές συμβουλές:

  1. Επιλέξτε τους σωστούς ανθρώπους γύρω σας

Αποφύγετε τους ανθρώπους που σας προκαλούν στρες. Αν αυτό είναι αδύνατον, τουλάχιστον μειώστε τον χρόνο που περνάτε μαζί τους.

Περάστε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που είναι θετικοί και αισιόδοξοι κι αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση σας.

  1. Φτιάξτε λίστα

Οργανώστε την καθημερινότητά σας με μια λίστα. Δείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό και αφήστε απ’ έξω ό,τι… δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν δεν γίνει.

Αυτό όμως που είναι σημαντικό, κάντε το άμεσα. Όσο και αν το αναβάλλετε, θα έρθει η στιγμή που θ’ αναγκαστείτε να το κάνετε και η όλη διαδικασία θα σας στρεσάρει χειρότερα.

Μάθετε να λέτε όχι. Μη γεμίζετε την λίστα σας με πράγματα που μπορεί να κάνουν κάποιους άλλους λίγο πιο ήρεμους αλλά  φορτώνουν με στρες εσάς.

  1. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Υποχρεωτικό στη λίστα! Έστω για μια ώρα την ημέρα, διαβάστε ένα βιβλίο, ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας χόμπι, παίξτε με το κατοικίδιό σας, κάντε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο… ότι σας ευχαριστεί! Και είναι το μόνο που δεν πρέπει να παραβλέψετε ποτέ!

  1. Βάλτε φίλτρο στα «εισερχόμενα»

Όπως προστατεύετε το mail-box σας, προστατεύστε τον εαυτό σας. Περιορίστε τις ειδήσεις και τις «ψυχοπλακωτικές» εκπομπές, ταινίες και συζητήσεις.

Αντίθετα, ακούστε μουσική, δείτε κωμωδίες, γελάστε και… για πιο καλά αποτελέσματα, κάντε το μαζί με φίλους.

  1. Αλλάξτε περιβάλλον

Μια μικρή βελτίωση στον χώρο του σπιτιού ή της εργασίας σας, καλύτερος φωτισμός, μια ανακατάταξη επίπλων, καινούριες κουρτίνες, ακόμη κι ένα απλό μπουκέτο λουλούδια μπορούν να κάνουν θαύματα.

Περπατήστε στη φύση. Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Ένα πάρκο ή μια κοντινή παραλία είναι ότι πρέπει.

Και το πιο σημαντικό από όλα:

  1. Μείνετε υγιείς

Ασθένεια ίσον στρες. Στρες ίσον προβλήματα υγείας. Φαύλος κύκλος.

Προστατεύστε λοιπόν την υγεία σας μειώνοντας ή καλύτερα κόβοντας το τσιγάρο, γυμναστείτε έστω και για λίγα λεπτά κάθε μέρα, κάντε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, τρώτε ήρεμα και υγιεινά, πίνετε πολύ νερό (και όχι καφέδες ή αλκοόλ) και φροντίστε ν’ απολαμβάνετε έναν καλό νυχτερινό ύπνο.

Η ζωή έχει δυσκολίες κι αυτό δεν αλλάζει. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτές. Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα, διώξτε την ένταση, βάλτε τη θετική σκέψη στη ζωή σας και κάντε το επικίνδυνο στρες παρελθόν.