“Για να γνωρίσεις τον άνθρωπο, φθάνει να μελετήσεις τον εαυτό σου. Για να γνωρίσεις τους ανθρώπους πρέπει να τους συναναστραφείς” είχε δηλώσει ο Σταντάλ, Γάλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα.

Το να έχεις αυτογνωσία σημαίνει πως έχεις ψάξει βαθιά μέσα σου, πως έχεις αξιολογήσει με αντικειμενικά κριτήρια τον εαυτό σου και κάπως έτσι κατακτάς τη μεγαλύτερη σοφία και τους στόχους που έχεις θέσει στη ζωή σου.

Επειδή όμως δεν ζούμε μόνοι μας, τι γίνεται όταν η αυτογνωσία μας βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο ανάπτυξης και έτσι ανεχόμαστε νηπιακές συμπεριφορές;

Τότε βρίσκουμε, και κυρίως, εφαρμόζουμε τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, έτσι ώστε να ξέρουμε πιο συνειδητά ποιες συμπεριφορές μας αξίζουν.

Ιδού τρεις ωφέλιμες συμβουλές για την επίτευξη αυτού του σκοπού:

Τι είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις; Τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω;

Ξέχνα τις ρεαλιστικές μεθόδους. Φαντάσου πως υπάρχει η νεραϊδονονά της Σταχτοπούτας και πως έρχεται να πραγματοποιήσει τις πιο σημαντικές ευχές σου: Τι θα ήθελες πραγματικά να αλλάξεις στη ζωή σου; Όταν απαλλαγείς από το λογικό πλαίσιο, θα έχεις συνειδητοποιήσει, με τη δύναμη της καρδιάς, και ποια είναι η αλλαγή που θέλεις στη ζωή σου.

Επίσης, μην ντραπείς ή φοβηθείς να παραδεχτείς πως έχεις αλλάξει και πως οι άνθρωποι που γνωρίζεις από παλιά ή οι τακτικές που ακολουθούσες δεν σε εκφράζουν πια. Εδώ θα χρειαστείς το ρεαλισμό για να εντοπίσεις τι ή ποιος, σε κρατά πίσω και να απαλλαγείς από αυτό το βαρίδι.

Ενίσχυσε τη θετική σου στάση απέναντι στη ζωή

Ο εύκολος τρόπος είναι να πιάσεις το μαστίγιο και να εστιάσεις στα μειονεκτήματα. Είσαι πολύ διατεθειμένος να ακούσεις το σχόλιο για τα 2 κιλά που πήρες αλλά όχι να χαρείς με τα κομπλιμέντα για το νέο σου κούρεμα. Παίρνεις πολύ βαριά την αποτυχία στη δουλειά ή τις εξετάσεις, αλλά όταν συμβαίνει το αντίθετο, “ήταν θέμα τύχης”. Να συνεχίσω με τα παραδείγματα ή το έπιασες το νόημα;

Επίλεξε να έχεις στη ζωή σου ανθρώπους που θαυμάζεις ή που μοιράζεστε τις ίδιες αξίες

Κράτα κοντά σου άτομα που όχι μόνο θαυμάζεις για τους στόχους που κατέκτησαν και για τη στάση τους απέναντι στη ζωή, αλλά και για τον τρόπο που διάλεξαν να χειριστούν καταστάσεις και ανθρώπους ακόμα και αν αυτό συνεπαγόταν πολλά “όχι” και “αντίο”. Μερικές φορές αρκεί η παρατήρηση της συμπεριφοράς ενός άλλου ανθρώπου για να βρεις την έμπνευση να πετύχεις το ίδιο, με τον δικό σου τρόπο, ή για να έχεις την ανακούφιση πως αν τολμήσεις την αλλαγή δεν θα διαλυθεί ο κόσμος…