Πρόσφατα παρακολούθησα την ομιλία μιας καταξιωμένης δερματολόγου που είχε ως θέμα τη γήρανση της επιδερμίδας. Η γιατρός συχνά αναφερόταν στην ανάγκη πρόληψης καθώς ακόμα κι αν μια γυναίκα αποφασίσει κάποια στιγμή να προβεί σε πιο δραστικές θεραπείες όπως το botox, τις μεσοθεραπείες και το lifting το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων επεμβάσεων κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο κατεστραμμένο είναι ήδη το δέρμα.

Η αλήθεια είναι πως ενώ προσπαθούμε να βρούμε το τέλειο προϊόν για την επιδερμίδα και η έρευνα της κοσμετολογίας συνεχώς εξελίσσεται, ξεχνάμε πως η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Επομένως, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν παραπονεθεί για άγρια επιδερμίδα που είναι πιο τραχιά κατά τόπους και που εμφανίζει κοκκινίλες οι οποίες παρατήρησαν μεγάλη διαφορά όταν περιόρισαν σημαντικά την κατανάλωση ζάχαρης.

Η επιστημονική εξήγηση είναι η εξής: Η αυξημένη έκκριση γλυκόζης (που συνδέεται με την υπερ-κατανάλωση ζάχαρης) δεσμεύει τις πρωτεΐνες νεότητας της επιδερμίδας, αφήνοντας το δέρμα τραχύ ενώ παράλληλα επηρεάζονται οι επιφάνειες των κυττάρων και εντέλει η επιδερμίδα φαίνεται θολή και γερασμένη.

Παράλληλα η ζάχαρη συνδέεται με έξαρση της ακμής αλλά και με την πρόωρη γήρανση καθώς η προαναφερόμενη αποδυνάμωση της επιδερμίδας οδηγεί σε γρήγορη εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων.sugar-skin-2

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης για το δέρμα:

  • Ξεκίνα με κάτι απλό όπως το να πίνεις τον καφέ σου χωρίς ζάχαρη. Αν σου φαίνεται αδύνατο κάτι τέτοιο δοκίμασε από 2+ κουταλιές ζάχαρης στον καφέ να περιοριστείς σε μία που μετά θα γίνει μισή ώσπου να φτάσεις στην καμία. Σου μιλάω εκ πείρας, δεν είναι δύσκολος στόχος ενώ θα απολαμβάνεις περισσότερο τη μοναδική γεύση του καφέ.
  • Αντικατέστησε τη σοκολάτα γάλακτος με μαύρη που περιέχει λιγότερη ζάχαρη.
  • Προτίμησε πάντα την σπιτική εκδοχή έναντι της τυποποιημένης. Η ζάχαρη περιέχεται στα περισσότερα τρόφιμα που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι λόγοι είναι απλοί: Πρώτον, η ζάχαρη βελτιώνει τη γεύση και δεύτερον, είναι εθιστική, άρα ένα προϊόν που περιέχει ζάχαρη καταγράφεται στο οργανισμό και μας οδηγεί να το προτιμούμε ξανά και ξανά. Κατά συνέπεια, μην αγοράσεις την έτοιμη σάλτσα ντομάτας που θα βρεις στο σούπερ μάρκετ αλλά δημιούργησε τη δική σου με πολύ πιο αγνά υλικά ή αντί να προτιμήσεις το συσκευασμένο χυμό που περιέχει ζάχαρη (ακόμα και αν αναφέρεται πως δεν περιέχει ζάχαρη σίγουρα έχει γλυκαντικές ουσίες), στύψε στο σπίτι ή ανάμειξε στο μπλέντερ φρέσκα φρούτα.
  • Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα (λευκό ψωμί, άσπρα ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα) και αντικατάστησε τα με προϊόντα ολικής αλέσεως ενώ το λευκό ψωμί μπορεί να αντικατασταθεί και με πολύσπορο.
  • Όταν φτιάχνεις γλυκό, χρησιμοποίησε λιγότερη ζάχαρη από αυτήν που προτείνει η συνταγή.
  • Τέλος, επειδή τα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη και είναι πρακτικά αδύνατο να την αποφύγεις τελείως ακολούθησε την εξής τακτική: Ψάξε στην ετικέτα για ζάχαρη, σιρόπι ή οποιοδήποτε συστατικό καταλήγει σε –όζη. Γενικά, οι τροφές που περιέχουν περισσότερα από 15 γρ. πρόσθετης ζάχαρης ανά 100 γρ. προϊόντος θεωρούνται επιβαρημένες.

Τα καλά νέα είναι πως η ζάχαρη αποτελεί εξαιρετικό συστατικό για να δημιουργήσεις σπιτικό scrub!