Η σύνδεση μεταξύ επάρκειας και ποιότητας ύπνου και απώλειας βάρους δεν αποτελεί νέα είδηση στη διαιτολογία. Μια μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο επιβεβαίωσε πως ακόμα κι αν προσέχεις τη διατροφή σου και ασκείσαι συστηματικά, μπορεί να μην έχεις την ανάλογη απώλεια κιλών επειδή δεν κοιμάσαι αρκετά ή παρόλο που ο ύπνος σου διαρκεί αρκετές ώρες είναι άστατος και διακόπτεται συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κι αν νομίζεις πως πρόκειται για μία ακόμα εικασία των διαιτολόγων – διατροφολόγων, παρακάτω θα βρεις τα ορμονικά αίτια που αποδεικνύουν πως η απώλεια βάρους περνάει από το κρεβάτι (…και όχι μόνο για το λόγο που σκέφτεσαι, πονηρέ αναγνώστη):

Ο ρόλος τη αυξητικής ορμόνης (GHGrowth Hormone)

Η GH θεωρείται η πηγή της ορμόνης της νεότητας καθώς μία από τις «αρμοδιότητες» της είναι να ρυθμίζει τη σύνθεση και αποκατάσταση του μυικού ιστού και να ενισχύει τη διάσπαση του λίπους. Η σύνθεση της GH γίνεται στο στάδιο 4 του ύπνου (ο βαθύς ύπνος). Συνεπώς, καταλαβαίνεις τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν εκείνη την ώρα είσαι ξύπνιος ή το χειρότερο επισκέπτεσαι το ψυγείο…

Ο ρόλος της λεπτίνης

Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο «Σταμάτα να τρως». Η μικρή διάρκεια ύπνου προκαλεί αντίσταση στη δράση της λεπτίνης κι έτσι ενώ η ορμόνη συνεχίζει να παράγεται, ο εγκέφαλος δεν παίρνει το κατάλληλο μήνυμα.

Ο ρόλος της γκρελίνης

Η «κακή» δίδυμη αδερφή της λεπτίνης, καθώς είναι ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο «Ξεκίνα να τρως». Λοιπόν, μάντεψε, αν δεν κοιμάσαι αρκετά, η παραγωγή της γκρελίνης αυξάνεται κι έτσι καταλήγεις με ένα κουτάλι και ένα οικογενειακό παγωτό αγκαλιά στις 3 τα ξημερώματα.

Ο ρόλος της ινσουλίνης

Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας και δίνει το σήμα στα διάφορα κύτταρα του οργανισμού μας να παραλάβουν τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος και να την αποθηκεύσουν με τη μορφή του γλυκογόνου. Όταν το πάγκρεας αναγκάζεται συνεχώς να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη τότε δημιουργείται πρόβλημα στον τρόπο που αποθηκεύει το λίπος ο οργανισμός. Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στον οργανισμό και γενικά να επιβραδύνεται ο ρυθμός καύσης του λίπους.

Ο ρόλος της κορτιζόλης

Ονομάζεται και «ορμόνη του στρες». Η έλλειψη αρκετού και ποιοτικού ύπνου ενισχύει την συνεχόμενη ύπαρξη υψηλών επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό.

Το αποτέλεσμα; Καθώς η κορτιζόλη αυξάνει  τη γλυκόζη στο αίμα (το σάκχαρο του αίματος), διασπώντας το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο συκώτι και παράλληλα βοηθά στην έξοδο των λιπαρών οξέων από τις αποθήκες τους προς το αίμα, είναι κατανοητό πως όταν βρίσκεται σε αυξανόμενα επίπεδα, απελευθερώνει συνεχώς περίσσεια ενέργεια καθώς νιώθει ότι απειλείται σε μόνιμη βάση και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολισμό, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Γι’αυτό σου λέω καλύτερα να αφήσεις μια δουλειά να γίνει την επόμενη την επόμενη μέρα αν αυτό σου εξασφαλίσει μια παραπάνω ώρα ύπνου, να ετοιμάσεις ένα χαμομήλι, να μετρήσεις προβατάκια, παρά να προκαλέσεις ορμονικό χάος στον οργανισμό σου!