Από τότε που μπήκε ο Σεπτέμβρης δεν έχω βγει ούτε για ένα ποτό. Δεν φταίει η διάθεση μου, φταίει το γεγονός πως οι φίλες μου κι εγώ έχουμε ξεκινήσει τόσο δυναμικό πρόγραμμα γυμναστικής με αποτέλεσμα να καθόμαστε σε 3 χρόνους και να κινούμαστε σαν τον Robocop. Βέβαια, όσο σκληρά κι αν γυμναζόμαστε ξέρουμε πως δεν είναι αρκετό αν δεν τρεφόμαστε και υγιεινά.

Για χάρη λοιπόν των κιλών ιδρώτα που ρίχνω και των ταλαιπωρημένων μυών μου, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικά tips για έξυπνο και υγιεινό τσιμπολόγημα πριν τη γυμναστική με την ελπίδα να τα εφαρμόσω πρώτα από όλους εγώ:

Έμφαση στον προγραμματισμό

Το μυστικό για ένα υγιεινό τσιμπολόγημα είναι το σωστά εξοπλισμένο ψυγείο. Αυτό σημαίνει πως το Σαββατοκύριακο ή κάποια καθημερινά βράδια θα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στην κοπή των λαχανικών και των φρούτων, στην προετοιμασία μιας φρουτοσαλάτας, στην παρασκευή χούμους έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα έτοιμα τάπερ με υγιεινές τροφές κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη για ένα σνακ.

Να δεις που είναι ψυγείο Παρθένου

Να δεις που είναι ψυγείο Παρθένου

Μακριά από τους πειρασμούς

Για να σκεφτώ: Το τάπερ με τα καροτάκια ή το κουτί με τα μπισκότα που μπορεί να μην το βλέπω αλλά ξέρω πως στέκεται προκλητικά στην αριστερή γωνία του ντουλαπιού; Αν μπορείτε να επιδείξετε την εγκράτεια βουδιστή μοναχού, επιτρέψτε τα πατατάκια, τα μπισκοτάκια και τις σοκολάτες μέσα στα ντουλάπια σας, διαφορετικά το μυστικό για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να μην βάζουμε τον “πειρασμό” μέσα στην κουζίνα.

Πριν το γυμναστήριο

Αν έχει γίνει η προετοιμασία που προαναφέρθηκε τότε επιλογές όπως sticks καρότου, αγγουριού, μπρόκολου που μπορούμε να απολαύσουμε με λίγο χούμους ή κομμάτια φρούτων είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή πριν την προπόνηση γιατί διατηρεί το σταθερό το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και δίνει τα απαραίτητα εφόδια στον οργανισμό για την εκτέλεση των ασκήσεων.healthy-snacking-2

Αν ο προγραμματισμός και εσείς είστε δύο ευθείες παράλληλες που δεν πρόκειται να συναντηθείτε ποτέ

Συμβαίνει ακόμα και στους πιο οργανωτικούς ανθρώπους, ειδικά όταν τρέχει μια απαιτητική καθημερινότητα. Όταν δεν υπάρχουν τα υγιεινά ταπεράκια που προαναφέρθηκαν στο ψυγείο, τότε η λύση είναι τα “φορητά” φρούτα όπως το μήλο, το αχλάδι και η μπανάνα και τα σακουλάκια με ξηρούς καρπούς μέσα στην τσάντα.

Εξάσκηση στον έλεγχο των μερίδων

Το σνακ δεν είναι γεύμα και επομένως δεν πρέπει να είναι σε μερίδα γεύματος. Για την ακρίβεια θα πρέπει να είναι το 1/4 μιας μερίδας εστιατορίου αλλά μπορεί να καταναλώνεται κάθε 2-3 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και προκαλείται καλύτερη αποθεραπεία μετά την προπόνηση.

Άντε, και καλή μας “υγιεινή” αρχή!