Οι Ιχθύες συμβολίζουν τη δωδέκατη και τελευταία περίοδο της ζωής του ανθρώπου, η οποία εκτείνεται από τα 77 του χρόνια και μέχρι το θάνατό του. Στην ηλικία αυτή ο άνθρωπος προετοιμάζει την ψυχή του για να γίνει «ένα» με τον κοσμικό ωκεανό από τον οποίο προήλθε. Είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από έντονη ενδοσκόπηση, καθώς και μια τάση συμφιλίωσης όχι μόνο με τη μοίρα αλλά και τον κόσμο που πρόκειται να αφήσει πίσω του. Το ταξίδι φτάνει πλέον στο τέλος του και ο άνθρωπος διακρίνει ξεκάθαρα πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα στη ζωή, έχει φτάσει δηλαδή στη γνώση. Έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει κανένα λόγο να πενθεί για το γήινο βίο που χάνει και να φοβάται το θάνατο, που είναι ταυτόχρονα και η αρχή μιας νέας ζωής. Έτοιμος να ξεκινήσει ένα ταξίδι στα βάθη των μυστηρίων του Σύμπαντος, ατενίζει τα πράγματα με αταραξία.

Το ζώδιο των Ιχθύων κυβερνάται από τον πλανήτη της φαντασίας και της ουτοπίας, τον Ποσειδώνα. Επομένως, ο συναισθηματισμός και ο οραματισμός είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία του συγκεκριμένου ζωδίου. Βαθιά ρομαντικοί και συμπονετικοί, οι Ιχθύες θυσιάζονται και προσφέρουν απλόχερα στο συνάνθρωπό τους, ακόμα κι αν χρειαστεί να στερηθούν οι ίδιοι. Διαθέτουν αναπτυγμένη φαντασία και τους αρέσει να δραπετεύουν από την πραγματικότητα, να απογειώνονται με τα φτερά της φαντασίας. Σε γενικές γραμμές, οι Ιχθύες είναι ταπεινοί και ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Μοιράζονται τα υλικά τους αγαθά με τους άλλους και είναι πιστοί στο πνεύμα της αληθινής φιλίας και συνεργασίας. Προσαρμόζονται εύκολα στις διαφορετικές συνθήκες, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις τούς λείπει η αποφασιστικότητα και η ισχυρή θέληση. Επίσης, έχουν την τάση να αποφεύγουν την κατά μέτωπο σύγκρουση. Όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, παραδίδονται εύκολα στην τύχη τους και, αντί να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν την κατάσταση, το ρίχνουν στη μεμψιμοιρία. Αν επηρεάζονται από δυσαρμονικές όψεις, μπορεί να καταφύγουν σε επικίνδυνες καταχρήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες). Ο χείμαρρος των συναισθημάτων τους μπορεί να τους οδηγήσει αρκετές φορές σε σύγχυση, γεγονός που τους απομονώνει από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή εξαπάτησης εξαιτίας της καλοκάγαθης φύσης που διαθέτουν.
Στοιχειό: νερό.
Γενικά χαρακτηριστικά: καθολικό, μεταβλητό, θηλυκό ζώδιο της γνώσης και του νερού.
Κυβερνήτης: Ποσειδώνας
Μέταλλο: κασσίτερος.
Λίθος: νεφρίτης.
Χρώμα: πορφυρό.
Μυθολογία: Αφροδίτη και Έρως.
Θετικά: φαντασία, διαίσθηση, συμπόνια, οραματισμός, συναισθηματισμός, ευαισθησία, αυταπάρνηση.
Αρνητικά: ουτοπία, αδιαφορία, αφηρημάδα, έλλειψη δυναμισμού, τάση προς καταχρήσεις, αναποφασιστικότητα, ασάφεια, αβουλία, έλλειψη σταθερότητας και επιμονής στους στόχους.
Συμβολίζει: τους ωκεανούς, τη θυσία, το μυστικισμό, την τέχνη, την ενατένιση του θειου, τον υπόκοσμο, τις αποκρυφιστικές επιστήμες.
Επαγγελματική κλίση: νοσοκόμος, βιολόγος, παιδίατρος, αναισθησιολόγος, λογοθεραπευτής, δερματολόγος, γυμναστής, ιερέας, θεολόγος, ιεραπόστολος, δάσκαλος κολύμβησης, καλλιτέχνης, μουσικός, φωτογράφος, μέντιουμ.
Έλκεται από: Καρκίνους, Σκορπιούς, Παρθένους και –περιέργως πως– Λέοντες.
Άντρας Ιχθύς
Ο άντρας Ιχθύς είναι στοργικός και συμπονετικός. Μια γυναίκα μπορεί εύκολα να εντυπωσιαστεί από την ευαισθησία του, ενώ γίνεται συχνά πολύ καλός ακροατής στα προβλήματα των άλλων. Στον έρωτα είναι ρομαντικός και παρασύρει το άλλο του μισό στον ονειρικό του κόσμο. Με λίγα λόγια, ασκεί έντονη γοητεία και έχει λεπτούς τρόπους συμπεριφοράς. Γυναίκα Ιχθύς είναι μια γυναίκα βαθιά διαισθητική και ευαίσθητη, ενώ έχει υψηλή την αίσθηση της αυταπάρνησης και της θυσίας. Δίνεται ολοκληρωτικά και συχνά παρασύρεται από την ψευδαίσθηση ότι ζει στον κόσμο της φαντασίας της. Έτσι μπορεί εύκολα να πέσει σε παγίδες και παραπλανήσεις, αφού η βαθιά καλοσύνη της την εμποδίζει να είναι καχύποπτη και δύσπιστη.
Παιδί Ιχθύς
Το μικρό Ψαράκι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο πλάσμα και διαθέτει σε γενικές γραμμές αρκετά αναπτυγμένη φαντασία. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς δεν πρέπει να βιαστούν να το ρίξουν στα βαθιά νερά της πραγματικότητας. Η λύση είναι κάπου στη μέση: να ενισχύσουν τη φαντασία του διδάσκοντάς του παράλληλα πώς να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του.
Συναισθηματική πορεία
Όσον αφορά τα συναισθηματικά, οι Ιχθύες έχουν την τάση να ενθουσιάζονται εύκολα και συνήθως αρχίζουν μια ερωτική σχέση συνεπαρμένοι από την ιδέα του έρωτα, χωρίς να προβληματίζονται ιδιαίτερα για το μέλλον και την εξέλιξη αυτής της σχέσης. Αν τύχει να ανακαλύψουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα, πληγώνονται εύκολα και μελαγχολούν. Επιπλέον, η έλλειψη ρομαντισμού στη σχέση τους μπορεί να τους οδηγήσει στην απιστία. Σε γενικές γραμμές όμως, καταπιέζουν τον εγωισμό τους και συγχωρούν εύκολα. Κάποιες φορές έχουν την τάση να παρασύρουν το άλλο τους μισό στα «σύννεφά» τους και να το εγκαταλείπουν εκεί.
Οικονομική πορεία
Τα χρήματα δεν αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τους Ιχθύς. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ιχθύες εγκαταλείπουν πρόθυμα και χωρίς δεύτερη σκέψη ένα επικερδές ή «ασφαλές» επάγγελμα που δεν τους πληροί συναισθηματικά, αγνοώντας τα χρήματα που μπορεί να τους αποφέρει.
Επαγγελματική πορεία
Οι Ιχθύες δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα σε επαγγέλματα που απαιτούν πειθαρχία και περιορισμούς. Περισσότερο τους ταιριάζουν επαγγέλματα μέσα από τα οποία μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία. Τα καταφέρνουν επίσης άριστα σε επαγγέλματα που απαιτούν καλλιτεχνικό ένστικτο και δημιουργικότητα, ενώ τους ταιριάζουν οι αποκρυφιστικές επιστήμες. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως ο πνευματικός και ψυχικός τομέας αποτελεί το ιδανικότερο πεδίο επαγγελματικής δράσης για τους Ιχθύς, δεδομένου ότι ο υλικοτεχνικός τομέας δεν συμβαδίζει κατά κανόνα με την ευαίσθητη ψυχοσύνθεσή τους. Ως υπάλληλοι, βέβαια, οι Ιχθύες είναι υπομονετικοί και υπάκουοι, προσπαθώντας παράλληλα να είναι συνεπείς και αξιόπιστοι. Δεν είναι λίγες οι φορές, ωστόσο, που η τάση τους να ονειροπολούν και να λειτουργούν με ένα δικό τους, αργό τρόπο μπορεί να μειώσει την απόδοσή τους, ειδικά σε κάποιο επάγγελμα που απαιτεί ακρίβεια και άμεση δράση. Οι Ιχθύες εργάζονται συνήθως με αργούς ρυθμούς, που τους επιτρέπουν να χαλαρώνουν όποτε το έχουν ανάγκη. Διότι σε γενικές γραμμές το άγχος και η πίεση του χρόνου τους φέρνουν μια αναστάτωση και λειτουργούν μάλλον ανασταλτικά για την απόδοσή τους, την οποία χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές μια αστάθεια: τη μια μέρα μπορεί να είναι απρόσμενα αποτελεσματικοί με οτιδήποτε καταπιαστούν και την άλλη νωχελικοί και «φευγάτοι». Στη θέση του προϊσταμένου οι Ιχθύες ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκείς, καθώς τους λείπει η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα. Γενικά τους είναι δύσκολο να επιβληθούν και να προβάλλουν απαιτήσεις, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να πέσουν ακόμα και θύματα εκμετάλλευσης από τους υπαλλήλους τους. Είναι προφανές, επομένως, ότι η έλλειψη εγωισμού και ισχυρής θέλησης περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την αντοχή, το θάρρος και την ενεργητικότητά τους. Εντούτοις, οι Ιχθύες αποδεικνύονται ιδιαίτερα παραγωγικοί και δημιουργικοί σε τομείς που τους επιτρέπουν να εκφράσουν τις ανησυχίες, τα όνειρα και τους οραματισμούς τους. Κατά συνέπεια, οι τέχνες είναι ο καταλληλότερος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και της εκτόνωσης της ενέργειάς τους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί και η έντονη έλξη που νιώθουν για τα επαγγέλματα προσφοράς και αλληλεγγύης, αφού και οι ίδιοι προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Μερικά από τα επαγγέλματα που ταιριάζουν σε έναν Ιχθύ είναι: Νοσοκόμος, βιολόγος, παιδίατρος, αναισθησιολόγος, λογοθεραπευτής, δερματολόγος, γυμναστής, ιερέας, θεολόγος, ιεραπόστολος, δάσκαλος κολύμβησης, καλλιτέχνης, μουσικός και φωτογράφος.
ΠΗΓΗ: Astrologos.gr