Πολλές από εμάς παραβλέπουμε τις δυνατότητες που έχουν τα καθημερινά συστατικά για να συμβάλουν στις προσπάθειές μας στον κήπο. Από το κατακάθι του καφέ έως τις φλούδες μπανάνας, οι ουσίες που συχνά πετάμε μπορούν να εξυπηρετήσουν διττό σκοπό, ενισχύοντας την ανάπτυξη των φυτών, μειώνοντας παράλληλα τα οικιακά απορρίμματα. Είτε είσαι έμπειρη στην κηπουρική είτε αρχάρια που θέλει να πρασινίσει το μπαλκόνι της, αυτά τα υλικά που έχεις στη κουζίνα σου και πετάς, είναι η αγαπημένη φροντίδα των φυτών σου.

Καφές: Φυσικό λίπασμα

Ένα κοινό απόβλητο από την πρωινή σας παρασκευή, τα κατακάθια καφέ είναι πλούσια σε άζωτο, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών. Το ράντισμα χρησιμοποιημένου κατακάθιου καφέ γύρω από τα φυτά στον κήπο σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους προσθέτοντας οργανική ύλη και βελτιώνοντας την αποστράγγιση και την κατακράτηση νερού. Αυτό το συστατικό λειτουργεί καλύτερα για φυτά που ευδοκιμούν σε όξινο έδαφος, όπως οι αζαλέες, τα τριαντάφυλλα και τα βατόμουρα.

Τσόφλια αυγών: Ενίσχυση ασβεστίου

Τα τσόφλια αυγών είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη δομική ανάπτυξη των φυτών. Τα θρυμματισμένα τσόφλια αυγών μπορούν να προστεθούν απευθείας στο χώμα για να αποφευχθεί η σήψη από τα άκρα των ανθέων στις ντομάτες και τις πιπεριές. Η αμμώδης υφή τους αποτρέπει επίσης τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια από το να τσιμπολογούν τρυφερά φύλλα και μίσχους φυτών.

Μπανανόφλουδες: Συμπλήρωμα καλίου

Μην πετάτε αυτές τις μπανανόφλουδες! Αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των φυτών, βοηθώντας στην πρόσληψη νερού και την ενεργοποίηση των ενζύμων. Το να κόβετε τις φλούδες της μπανάνας και να τις θάβετε κοντά στις ρίζες των φυτών σας, θα απελευθερώσετε σιγά σιγά κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, προωθώντας τη συνολική ευρωστία των φυτών και την ανάπτυξη των λουλουδιών.

Νερό Μαγειρικής: Επαναχρησιμοποιημένο Θρεπτικό Νερό

Αφού βράσετε ή βράσετε στον ατμό τα λαχανικά, αφήστε το νερό να κρυώσει και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τα φυτά σας. Αυτό το νερό περιέχει συχνά ίχνη θρεπτικών συστατικών που εκπλένονται από τα λαχανικά, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως ήπιο λίπασμα. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι ανάλατο, καθώς το αλάτι μπορεί να είναι επιβλαβές για τα φυτά.

Ξύδι: Φυσικό Ζιζανιοκτόνο

Ένα διάλυμα με ξύδι και νερό μπορεί να είναι ένας ασφαλής, μη τοξικός τρόπος για την καταπολέμηση των ζιζανίων στον κήπο σας. Εφαρμόστε το απευθείας στα φύλλα των ζιζανίων, φροντίζοντας να αποφύγετε τα άλλα φυτά σας καθώς το ξύδι μπορεί να τα βλάψει επίσης. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ηλιόλουστες περιοχές, όπου το ξύδι δρα πιο γρήγορα.

Διάβασε επίσης:

10 tips για να κρατήσεις τη γάτα σου μακριά από τα φυτά σου!