Η απόκτηση ενός μωρού θα αλλάξει τη ζωή σας και ίσως το πρόγραμμα στην ανακαίνιση του σπιτιού σας. Όταν υπάρχει ένα μωρό καθ’ οδόν, ορισμένα έργα βελτίωσης του σπιτιού μπορεί να μπουν στην αναμονή. Το βάψιμο του δαπέδου του γκαράζ, το φινίρισμα του υπογείου ή η εγκατάσταση ενός συστήματος οργάνωσης ντουλαπιών στην κύρια κρεβατοκάμαρα πιθανότατα μπορεί να περιμένει. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν αρκετές αλλαγές σπιτιού που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν έρθει το μωρό.

Προετοιμασία της παιδικής κρεβατοκάμαρας

Τα μωρά συχνά περνούν τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους σε μια κούνια στην κρεβατοκάμαρα των γονιών τους για ασφαλή ύπνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει να αναβάλουμε την ανακαίνιση του παιδικού δωματίου τους. Το βάψιμο των τοίχων, η συναρμολόγηση επίπλων και άλλες δραστηριότητες μπορεί να είναι δυνατά και να δημιουργούν σκόνη—κανένα από τα δύο δεν είναι καλό για ένα βρέφος. Επίσης, η αναβολή του έργου σημαίνει καθυστέρηση οργάνωσης, η οποία αποτελεί κρίσιμο συστατικό της διαχείρισης των βρεφών τον πρώτο καιρό.

Φινίρισμα των δαπέδων

Μια επιφάνεια που είναι και ασφαλής και εύκολη στον καθαρισμό είναι κρίσιμης σημασίας και πρέπει να είναι έτοιμη πριν ξεκινήσει το μωρό να μπουσουλάει. Το πρόβλημα είναι ότι η αναμονή μέχρι να φτάσει το μωρό να μπουσουλίσει δεν είναι ασφαλής. Τα περισσότερα προϊόντα δαπέδων (ιδιαίτερα για το σκληρό ξύλο) χρειάζονται μέρες για να στεγνώσουν και απελευθερώνουν αέρια σχεδόν όλη την ώρα. Τα μωρά μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα σε αυτές τις αναθυμιάσεις, επομένως οι γονείς θα πρέπει να τελειώσουν τη δουλειά πριν γεννηθεί το μπομπίρι.

Ανακαίνιση Μπάνιου

Οι ανακαινίσεις μπάνιου είναι δυνατές, μεγάλες και γεμάτες σκόνη. Παρόλο που τα βρέφη συνήθως κάνουν μπάνιο σε μικρές, φιλικές προς τα μωρά μπανιέρες, το γέμισμα της μπανιέρας στον νεροχύτη της κουζίνας δεν είναι διασκεδαστικό για κανέναν.

Αποκατάσταση μούχλας

Τα υπόγεια, τα μπάνια και οι κουζίνες είναι συνήθως φιλικά για ανάπτυξη μούχλας και η αναβολή της αποκατάστασης της μούχλας μέχρι την άφιξη του μωρού είναι κακή ιδέα. Ενώ οι ειδικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την μούχλα, δεν υπάρχει λόγος να αναλάβουμε τον κίνδυνο. Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα πνευμόνια του μωρού. Λάβετε υπόψη ότι το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες γυναίκες, οπότε η διαμονή σε δωμάτιο ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης είναι ίσως η καλύτερη.

Διαμορφώνοντας το χώρο του σκύλου μας

Μερικά σκυλιά ερωτεύονται τα μωρά τόσο πολύ που δεν τα αφήνουν ποτέ μόνα τους.  Η ύπαρξη ενός χώρου που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για τον τετράποδο φίλο μας πριν από την άφιξη του μωρού δίνει στο κουτάβι χρόνο να εγκλιματιστεί, ενώ παρέχει στο μωρό (και στους γονείς) λίγη ανακούφιση.

Επισκευές κουζίνας

Η προσθήκη κλειδαριών ασφαλείας σε ντουλάπια και συσκευές διατηρεί το μωρό ασφαλές μόνο εάν τα πραγματικά ντουλάπια και οι συσκευές είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Οι σπασμένες πόρτες του ντουλαπιού, οι σκουριασμένοι μεντεσέδες και άλλοι κίνδυνοι για την ασφάλεια του μωρού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν από την άφιξη του μωρού, παρόλο που ένα βρέφος δεν θα μπουσουλάει για αρκετούς μήνες.

Διάβασε επίσης:

Διακοπές με μωρό: Τα καλύτερα tips οργάνωσης για ένα άνετο ταξίδι