Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Βλέπουμε συνεχώς ορθογραφικά λάθη να γίνονται από άτομα που ξέρουν να γράφουν, μα έχουν μάθει πολλές λέξεις λάθος. Θα βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας λέγοντας σας ποια είναι η σωστή ορθογραφία πολλών λέξεων. Ας δούμε 10 λέξεις που γράφουμε συνέχεια λάθος και ας δώσουμε τέλος! Ο κάθε τίτλος θα είναι η σωστή τους ορθογραφία.

Σολομός

Σε πολλές συνταγές και σε πολλά κείμενα με διατροφικές συμβουλές βλέπουμε τον σολομό να είναι γραμμένος με -ω, δηλαδή έτσι: «σολωμός». Θα μας πείτε, δεν γίνεται, κάπου το έχετε δει γραμμένο έτσι. Και πράγματι, με ωμέγα γράφεται το όνομα του ποιητή Διονύσιου Σολωμού! Όποτε αναφερόμαστε στο ψάρι, βάζουμε σε όλα τα «ο» όμικρον και όχι ωμέγα!

Κλασικά

Βλέπουμε συνεχώς, ακόμη και από μορφωμένα άτομα να γράφεται η λέξη κλασικά με δύο και όχι ένα σίγμα («κλασσικά»). Το λάθος αυτό συμβαίνει λογικά γιατί σε άλλες γλώσσες όπως στην αγγλική το κλασικό γράφεται ως classic με δύο σίγμα, για φωνολογικούς σκοπούς καθώς το ένα σ πολλές φορές ακούγεται σαν ζ. Στα ελληνικά, γράφεται με ένα σ. 

Δίνουμε ένα ελαφρυντικό, καθώς με την καθαρεύουσα γράφοταν όντως ως: κλασσικά.

λέξεις που γράφουμε λάθος

Εποικοδομητικά

Αυτή η λέξη, το «αποικοδομητικά» όπως το λένε τόσοι και τόσοι, που προκαλεί ηχορύπανση στα αφτιά μας. Η σωστή ορθογραφία και προφορά της λέξης είναι: εποικοδομητικά, καθώς το πρώτο συνθετικό της λέξης είναι το -επί.

Συγγνώμη

Πάμε μαζί: όταν το συνθετικό -συν ενωθεί με λέξη που ξεκινάει από γάμμα, τότε το τελικό -ν μετατρέπεται σε -γ. Έτσι, έχουμε την λέξη «συγγνώμη» με 2 γάμμα. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί έχουν καταργήσει αυθαίρετα το δεύτερο γάμμα και γράφουν λανθασμένα την λέξη ως «συγνώμη».

λέξεις που γράφουμε λάθος

Οκ. Θα σε συγχωρέσω εάν διορθώσεις το ορθογραφικό σου λάθος.

Καταρχάς – καταρχήν

Άλλο ένα λάθος που βλέπουμε πολύ συχνά είναι η σύγχυση των δύο λέξεων, καταρχάς και καταρχήν που δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα! Το «καταρχάς» σημαίνει «αρχικά» ενώ το «καταρχήν» σημαίνει «γενικά»!

Χαίρετε

Χαίρεται; Ποιος χαίρεται; Αυτός χαίρεται; 

Βλέπουμε κάποιους γνωστούς μας και τους λέμε «χαίρετε». Καμιά φορά το γράφουμε και όταν είμαστε σε κάποια ομαδική συνομιλία, με τον λάθος τρόπο, δηλαδή ως «χαίρεται». Η σωστή ορθογραφία είναι «χαίρετε» γιατί ουσιαστικά σημαίνει εσείς να χαίρεστε. Όλα τα ρήματα στο Β’ πληθυντικό πρόσωπο γράφονται με κατάληξη .

Ζάπλουτος

Και όμως, κανείς δεν είναι ζάμπλουτος, μα είναι ζάπλουτος. Προέρχεται από το μόριο ζα (=πολύ) και τη λέξη πλούτος. Ο λάθος τύπος ζάμπλουτος προήρθε από σύγχυση με το πάμπλουτος = παν + πλούτος.

Αντεπεξέρχομαι 

Μάλλον λόγω του προφορικού λόγου, πολλοί νομίζουν και γράφουν λανθασμένα το ρήμα αντεπεξέρχομαι ως ανταπεξέρχομαι. Ο σωστός όρος αντεπεξέρχομαι προκύπτει από το αντί + επί + εκ + έρχομαι.

Από τις πιο συνηθισμένες λέξεις που γράφουμε λάθος.

Στενοχωρώ 

-Σε στεναχώρησα;

-Ναι, με στενοχώρησες που το γράφεις λάθος. Το σωστό είναι στενοχώρια, και όχι στεναχώρια (παρ’όλο που είναι πιο εύηχο το λάθος, το παραδεχόμαστε). 

Πάραυτα

Πολλοί ακούν την λέξη πάραυτα και νομίζουν ότι είναι απλά ένας πιο cool τρόπος να γράψεις «παρ’ όλα αυτά». Όχι, το πάραυτα σημαίνει αμέσως.

Μην σας ξαναδούμε στα σχόλια να γράφετε λανθασμένα τις παραπάνω λέξεις. Θα σας μαλώσουμε!

λέξεις που γράφουμε λάθος

Δείτε ακόμη: Τα 5 βήματα για να μάθεις εύκολα και γρήγορα μια ξένη γλώσσα