Το 2017, φαινόταν ότι τα fidget spinners είχαν εξαπλωθεί παντού, με καταστήματα λιανικής να πουλούν εκατομμύρια από αυτά παγκοσμίως. Η ιστορία της δημιουργού του fidget spinner, Catherine Hettinger, είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Αν και το fidget spinner έγινε μεγάλη τάση και προσέφερε άνεση και ανακούφιση σε πολλούς, η Hettinger δεν είχε ποτέ οικονομικό όφελος από αυτό.

Το fidget spinner, ένα απλό αλλά αποτελεσματικό αισθητηριακό παιχνίδι, έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, ειδικά στα άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος, στρες ή νευρολογικές διαταραχές. Το 2017, φάνηκε να υπήρχαν παντού, με τα καταστήματα να πωλούν εκατομμύρια από αυτά παγκοσμίως.

Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η Catherine Hettinger, η γυναίκα πίσω από την αρχική ιδέα, είχε κερδίσει πολλά χρήματα από τη δημιουργία της. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η Hettinger, που ζει στη Φλόριντα, είχε πρωτοσκεφτεί την ιδέα για το fidget spinner το 1993. Προσπάθησε να προωθήσει τη δημιουργία της σε διάφορες εταιρείες λιανικής πώλησης παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένης της Hasbro, αλλά την απέρριψαν.

Η Hettinger κατάφερε να αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ιδέα της το 1997, αλλά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πληρώσει το τέλος ανανέωσης των 400 δολαρίων το 2005 οδήγησε στη λήξη της ευρεσιτεχνίας. Ως αποτέλεσμα, ο καθένας ήταν ελεύθερος να αντιγράψει ή να δημιουργήσει το δικό του fidget spinner χωρίς νομικά εμπόδια.

Μόνο το 2014, ο Scott McCoskery παρουσίασε μια παρόμοια συσκευή με την ονομασία Torqbar, που ήταν παρόμοια με το fidget spinner. Η έμπνευση του McCoskery προήλθε από την επιθυμία του να έχει κάτι για να απασχολεί τα χέρια του κατά τη διάρκεια κουραστικών εργασιακών συναντήσεων.

Παρόλο που χρειάστηκε αρκετός καιρός για να φτάσουν τα fidget spinners στην αποκορύφωση της δημοτικότητάς τους, τελικά έγιναν ένα από τα κυριότερα παιχνίδια της προηγούμενης δεκαετίας. Ωστόσο, η Catherine Hettinger παρέμεινε στο περιθώριο.

Διάβασε επίσης:

Bob Ross: “Και κάπου εδώ… μπορούν να βρεθούν 9,8 εκ. δολάρια”

Leave a Reply

Your email address will not be published.