Με αφορμή τις χυδαίες δηλώσεις παίκτη του Big Brother 2020, ο οποίος δεν δίστασε να πει ενώ ξέρει πως βιντεοσκοπείται ότι: «Αν δεν σου κάτσει η γκ*μενα, βίασε την» (διαβάστε περισσότερα εδώ), ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για κάτι πολύ σημαντικό: την κουλτούρα του βιασμού που είναι ακόμη βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας.

κουλτούρα του βιασμού

O παίκτης του Big Brother 2020, Αντώνης Αλεξανδρίδης επιχείρησε να δείξει πόσο «άντρας» είναι στον τηλεοπτικό φακό μιλώντας για βιασμούς γυναικών.

Τι είναι η κουλτούρα του βιασμού; 

Η κουλτούρα του βιασμού είναι η ευρύτερη άποψη της κοινωνίας ότι μία γυναίκα πρέπει να τιμωρείται με σεξ. Δεν δίνει στον άντρα το σεξ που της χρωστάει; τότε «Οι γυναίκες θέλουν κ@υλί για να στρώσουν» όπως δήλωσε ο εν λόγω παίκτης του Big Brother, Αντώνης Αλεξανδρίδης. Κυκλοφορούν έξω με «προκλητικά» ρούχα; Τότε, δεν φταίει μόνο ο βιαστής και προκαλούν την τύχη τους. Δεν είναι αρκετά καλές, αρκετά πειθήνιες, αρκετά θηλυκές κ.ο.κ. Τότε, ξέρουμε και ποια είναι η απάντηση της κοινωνίας.

Ένα ζήτημα πιο καίριο από ποτέ

Μπορεί να νομίζουν μερικοί ότι ο φεμινισμός είναι ζήτημα που θα πρέπει να αφορά τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής. Πως οι σημερινές γυναίκες του δυτικού κόσμου «είναι μία χαρά» και «κοντεύουν να ευνουχίσουν τον άντρα». Στην πραγματικότητα όμως, είμαστε πολύ μακρυά από την συνθήκη που όντως δεν θα χρειαζόμαστε πια τον φεμινισμό. Και μακάρι να έρθει αυτή η μέρα. Η μέρα που οι γυναίκες (και φυσικά και οι άντρες) δεν θα βιάζονται πια και δεν θα δέχονται φυλετικές διακρίσεις και διαχωρισμούς. Οι δυτικές γυναίκες ακόμη βιάζονται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Ξέρετε και κάτι άλλο; Ο βιαστής μπορεί να είναι ο καθένας. Ένας άντρας καθημερινός. Ένας παίκτης reality show, που τον βλέπουμε κάθε βράδυ στις οθόνες μας. Ο γείτονας μας, ο αδερφός μας, ο φίλος μας, ο σύντροφός μας. Σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των βιαστών δεν προκαλούνται από τον περίεργο ανώμαλο που κρύβεται στο σκοτεινό σοκάκι και μας επιτέθηκε αργά το βράδυ. 9 στις 10 περιπτώσεις, ο βιαστής είναι άτομο που γνωρίζουμε. 6 στις 10 περιπτώσεις είναι άτομο του κοντινού μας κύκλου.

Ας δώσουμε τέλος στην τοξική αυτή συμπεριφορά

Η τοξική αρρενωπότητα που θέλει τον άντρα σκληρό και να «μην σηκώνει μύγα στο σπαθί του» τους έχει κάνει να διατηρούν μερικές απαράδεκτες συνήθειες. Πολλοί έχουν απόψεις όπως του κρητικού παίκτη του Big Brother, και φυσικά τις κάνουν και πράξη. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να απαιτούμε οι άντρες να διατηρούν αυτό το «ματσό» προφίλ και να μην αναπαράγουμε πλέον τέτοια στερεότυπα. Δεν τα χρειαζόμαστε. Θυμάστε πράγματα που έχουν κάνει «σκληροί άντρες» και πως έχουν τιμωρήσει τις γυναίκες που έχουν σταθεί εμπόδιο στις ορέξεις τους; Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλες Τοπαλούδη.

κουλτούρα του βιασμού

Η μητέρα της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη μετά την δίκη των βιαστών της. Υπάρχει μόνο μία συμβουλή για να αποφύγει κανείς τον βιασμό. Όχι «ντύσου πιο σεμνά». Μόνο μία: «Μην βιάσεις!»

Ας σταματήσουμε να λέμε στις κόρες μας τι να κάνουν για να μην βιαστούν.

Ας μάθουμε στους γιους μας να σέβονται την συναίνεση.

Υπάρχει μόνο μία αιτία που προκαλεί τον βιασμό. Ο βιαστής.