Ο κουρκουμάς δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο αποτελεσματικά superfoods που υπάρχουν. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να τον ενσωματώσουμε στην διατροφή μας καθώς μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας χάρη στην εξαιρετικά αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε διάφορους πολιτισμούς, τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται ευρέως από την μαγειρική μέχρι και την ιατρική

Ο κουρκουμάς ή αλλιώς τουρμέρικ ή Curcuma longa είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Η χρήση του είναι διαδεδομένη κυρίως στις ασιατικές χώρες, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του δίνει ιδιαίτερη εμφάνιση στα φαγητά. Η γεύση του θα σας θυμίσει διάφορα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν και αυτό γιατί χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή τους. 

Η καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης (της δραστικής ουσίας του κουρκουμά) είναι σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι, το οποίο εμπεριέχει μια δραστική ανοσοενισχυτική ουσία, την πιπερίνη. Μελέτες έχουν δείξει οτι ο συνδυασμός κουρκουμίνης και πιπερίνης πολλαπλασιάζει την βιοδαθεσιμότητα της πρώτης. Η πιπερίνη ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2000%.

4 λόγοι που ο κουρκουμάς είναι το απόλυτο Superfood

Ο κουρκουμάς έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις χρόνιες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού. Αυτό περιλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το μεταβολικό σύνδρομο, το Αλτσχάιμερ και διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, όπως ο κουρκουμάς, είναι σημαντικό για την πρόληψη και ακόμη και την θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι, μάλιστα, τόσο ισχυρή, ώστε να φτάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η κουρκουμίνη στοχεύει σε πολλαπλά επίπεδα την φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη μπλοκάρει την δράση του NF-kB, ενός μορίου που φτάνει στους πυρήνες των κυττάρων και υποκινεί την λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Το NF-kB πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

Γενικά, ο κουρκουμάς παίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο της φλεγμονής, επειδή η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που την καταπολεμά σε μοριακό επίπεδο.

Ο κουρκουμάς αυξάνει δραματικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού

Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και από την εκδήλωση πολλών ασθενειών. Αφορά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την τάση να αντιδρούν σε σημαντικές οργανικές ουσίες, όπως τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και το DNA.

Ο κύριος λόγος που τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο ευεργετικά για την υγεία, είναι επειδή προστατεύουν τον οργανισμό του ανθρώπου από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής του δομής.

Αλλά η κουρκουμίνη ενισχύει ταυτόχρονα τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που έχει ο οργανισμός μας από μόνο του, ούτως ή άλλως. Έτσι, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία σε διπλό επίπεδο. Μπλοκάρει άμεσα τις ελεύθερες ρίζες και ταυτόχρονα διεγείρει τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του σώματος.

κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα στον εγκέφαλο, που συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων του εγκεφάλου

Παλαιότερα πίστευαν ότι οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτής της διαδικασίας είναι ο προερχόμενος από τον εγκέφαλο νευροτροφικός παράγοντας (Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο.

Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τέτοιες διαταραχές είναι η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.

Η κουρκουμίνη, που έχει ο κουρκουμάς, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο.

Ο κουρκουμάς έχει παρατηρηθεί ότι βοηθάει και σε άλλες παθήσεις:

  • Οστεοαρθρίτιδα: Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς είτε μόνος του είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα μπορεί να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα. Σύμφωνα με τις έρευνες, έχει παρατηρηθεί ότι ο κουρκουμάς μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την κίνηση σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Πολλοί ασθενείς παρατηρούν βελτίωση στο περπάτημα και κατά το ανέβασμα σκάλας. Σε κάποιες έρευνες μάλιστα ο κουρκουμάς λειτούργησε το ίδιο καλά με κάποια φάρμακα.
  • Χοληστερίνη: Η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερίνης, καθώς βοηθάει στη μείωση της κακής “LDL” χοληστερίνης και εμποδίζει την οξείδωσή της, προλαμβάνοντας έτσι το σχηματισμό της πλάκας στις αρτηρίες.
  • Υψηλός πυρετός: Η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία του κουρκουμά φαίνεται να μειώνει  τα συμπτώματα του υψηλού πυρετού, όπως συμφόρηση μύτης, κνησμός, καταρροή κ.ά.
  • Προστασία ήπατος: Ο κουρκουμάς είναι και ισχυρό αντιοξειδωτικό, και ως εκ τούτου φαίνεται να προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές τοξίνες.
  • Ομαλή πέψη: Ο κουρκουμάς εκτός του ότι προσδίδει γεύση στο φαγητό, βοηθάει και στην πέψη αυτού! Αν και στην Αγιουρβέδα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως βοηθητικός παράγοντας πέψης, η Ιατρική στη Δύση τώρα τελευταία άρχισε να μελετά τη συμβολή του τουρμέρικ στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στο έντερο, καθώς και στη διαπερατότητα του εντέρου, δυο παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της πέψης”. Το μπαχαρικό αυτό διερευνάται ακόμα και για την συνεισφορά του στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

κουρκουμάς

Πως θα εκμεταλλευτούμε επαρκώς τις ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά;

Πλέον, μπορούμε να βρούμε τον κουρκουμά όχι μόνο σε μορφή σκόνης, αλλά και σαν συμπλήρωμα διατροφής σε υγρή μορφή ή σε κάψουλα. Συχνά μάλιστα συνδυάζεται με πιπερίνη, τη δραστική ουσία του πιπεριού, η οποία βοηθάει στη μέγιστη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης στον οργανισμό.

Ειδικά εάν έχετε μυοσκελετικά προβλήματα και επιδιώκετε τη διατήρηση της ευκινησίας των αρθρώσεων, των μυών και των τενόντων, τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων, την πρόληψη αλλά και τον περιορισμό της γήρανσης του χόνδρου, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το Flexofytol του όμιλου LERIVA.

Η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης περιορίζεται λόγω της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητάς της, για αυτό και για την επίτευξη της βέλτιστης δράσης της, θα ήταν απαραίτητη η κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων κουρκουμά. Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύνθεση του Flexofytol ® βασίζεται στην τεχνολογία ενός υγρού μικρογαλακτώματος σε μαλακή κάψουλα, το οποίο διευκολύνει τη διέλευση μέσω του εντερικού φραγμού.

Με βάση ένα βιο-δραστικό εκχύλισμα κουρκουμά, το Flexofytol ® έχει αναπτυχθεί από την Tilman -τον διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό στη φυτοθεραπεία.

Σε αντίθεση με τις άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνά για τον πόνο στις αρθρώσεις, το Flexofytol ®  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς επιπλοκές από το γαστρεντερικό.

Διατίθεται σε κουτί των 60, το οποίο περιέχει 4 καρτέλες των 15 καψακίων μαλακής ζελατίνης. Το Flexofytol ® είναι ένα φυσικό προϊόν, χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (non-GMO), χωρίς γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικές αγωγές και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για καθημερινή χρήση.

Διαβάστε ακόμη: Σολομός: Τα εντυπωσιακά οφέλη του στον οργανισμό μας!