Οι αγκινάρες à la Polita είναι ένα κλασικό μεσογειακό πιάτο, αγαπητό για τον απλό αλλά γευστικό συνδυασμό αγκινάρων, καρότων, πατατών και άνηθου σε λεμονάτη σάλτσα ελαιολάδου. Αυτό το χορτοφαγικό στιφάδο είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας, ειδικά την άνοιξη, όταν οι αγκινάρες είναι στην εποχή τους.

Συστατικά

  • Αγκινάρες: 800 g (περίπου 8 μέτριες αγκινάρες)
  • Καρότα: 200 γρ, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • Πατάτες: 400 γρ, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
  • Ελαιόλαδο: 120 ml
  • Χυμός λεμονιού: 60 ml (περίπου 2 λεμόνια)
  • Κρεμμύδι: 150 γρ., ψιλοκομμένο
  • Φρέσκος άνηθος: 15 γρ, ψιλοκομμένος
  • Μπιζέλια: 150 γρ (φρέσκο ​​ή κατεψυγμένο)
  • Αλάτι: για γεύση
  • Πιπέρι: για γεύση
  • Νερό: 240 ml
  • Αλεύρι: 30 γρ (για τον καθαρισμό των αγκινάρων)

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζουμε τις αγκινάρες: Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και προσθέτουμε το μισό χυμό λεμονιού. Καθαρίστε τις αγκινάρες αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσετε στα τρυφερά, ανοιχτοπράσινα φύλλα. Κόψτε το πάνω τρίτο των αγκινάρων και κόψτε το στέλεχος. Αφαιρέστε το τσοκ χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού ή ένα μπαλάκι με πεπόνι. Τοποθετήστε τα στο νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Χρησιμοποιήστε αλεύρι για να αφαιρέσετε τυχόν πικρία, πασπαλίζοντας και τρίβοντάς το στα κομμένα μέρη και μετά ξεπλύνετε.
  2. Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τα καρότα, καθαρίζετε και τις πατάτες στα τέσσερα, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και ψιλοκόβετε τον άνηθο.
  3. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.
  4. Μαγειρέψτε τα λαχανικά: Προσθέστε στην κατσαρόλα τα έτοιμα καρότα και τις πατάτες. Ανακατεύουμε να ανακατευτούν με το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά και μετά προσθέτουμε τις στραγγισμένες αγκινάρες.
  5. Προσθέστε υγρά και καρυκεύστε: Ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και νερό. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας. Αφήνουμε να σιγοβράσει και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό.
  6. Σιγοβράζουμε: Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει απαλά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ελέγχουμε περιστασιακά και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται.
  7. Προσθέστε τον αρακά και τον άνηθο: Περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέστε τον αρακά και τον μισό ψιλοκομμένο άνηθο. Προσαρμόστε το καρύκευμα εάν χρειάζεται.
  8. Πυκνώστε τη σάλτσα (προαιρετικά): Αν προτιμάτε πιο πηχτή σάλτσα, αφαιρέστε μερικές κουταλιές της σούπας από το μαγειρικό υγρό και ανακατέψτε με ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι. Το ανακατεύουμε ξανά στην κατσαρόλα για να πήξει η σάλτσα.
  9. Τελικές πινελιές: Μόλις ψηθούν όλα και η σάλτσα είναι της αρεσκείας σας, αποσύρετε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο άνηθο.
  10. Η αγκινάρα à la Polita μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, καθιστώντας την ευέλικτη για διαφορετικές περιστάσεις. Είναι τέλειο ως κύριο πιάτο για ένα χορτοφαγικό γεύμα ή ως συνοδευτικό με ψάρι ή κοτόπουλο. Απολαύστε το με φρυγανισμένο ψωμί για να απολαύσετε τη λαχταριστή λεμονάτη σάλτσα ελαιολάδου.

Αυτό το πιάτο όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά φέρνει και μια πινελιά μεσογειακής κουζίνας στο τραπέζι σας. Το μείγμα από φρέσκα λαχανικά, αρωματικός άνηθος και η πικάντικη γεύση του λεμονιού δημιουργεί ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά γεύματα.

Διάβασε επίσης:

Αγκινάρες αλά Romana: Για να τις λατρέψουν τα παιδιά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.