Οι μπάρες λεμονιού είναι το τέλειο επιδόρπιο για πικνίκ ή χαλαρές συγκεντρώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου για να ψηθεί η επικάλυψη, διαφορετικά θα φουσκώσει και θα παραψηθεί.

Συστατικά

Για τη βάση

  • 275g απλό αλεύρι
  • 100g ζάχαρη άχνη
  • 200g αλατισμένο βούτυρο παγωμένο, σε κύβους

Για την επικάλυψη

  • 5 μεγάλα λεμόνια, 2 ξεφλουδισμένα, όλα ζουμερά για να φτιάξετε χυμό 250ml.
  • 400g άχνη ζάχαρη
  • 50g απλό αλεύρι
  • 6 αυγά ελευθέρας βοσκής
  • ζάχαρη άχνη, για διακόσμηση (προαιρετικά)
  • φρέσκα βατόμουρα για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C ή 160C με αέρα. Στρώνουμε ένα ταψί 20x30cm με χαρτί ψησίματος.
  2. Για να φτιάξετε τη βάση, βάζετε το αλεύρι σε ένα μπολ με τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο. Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο ανάμειξης ζαχαροπλαστικής ή τα χέρια σας για να δουλέψετε το μείγμα σε μια υφή σαν χαλίκι. Πιέστε το μείγμα στον πάτο και πάνω στις πλευρές της φόρμας, ώστε να είναι πολύ συμπαγές. Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν πολύ, μετά βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Για να φτιάξετε την επικάλυψη, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160C ή 140C με αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι και τα αυγά και χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν. Περιχύνουμε στη βάση και ψήνουμε για 25 λεπτά. Θα πρέπει να είναι συμπαγές.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει για 45 λεπτά και μετά σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Πασπαλίστε ελαφρά με ζάχαρη άχνη αν χρησιμοποιείτε και κόψτε σε 24 μικρά τετράγωνα. Σερβίρετε με φρέσκα βατόμουρα, αν θέλετε.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Γρήγορη και λαχταριστή πίτσα σε ψωμί