Το παστέλι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό συνυφασμένο με την ελληνική παράδοση. Το γεγονός ότι δεν περιέχει ζάχαρη αλλά μέλι, το καθιστά πιο υγιεινό από τα περισσότερα γλυκά και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Πολλοί σκεφτόμαστε ότι δεν αξίζει να μπούμε στον κόπο να το φτιάξουμε. Τις περισσότερες φορές το αγοράζουμε από το περίπτερο. Ποια είναι όμως εδώ η παγίδα;

Μια προσεκτική ματιά στην ετικέτα των παστελιών που διατίθεται στο εμπόριο μας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα! Τα περισσότερα παστέλια, υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, έχουν ελάχιστο μέλι και ένα τεράστιο ποσοστό γλυκόζης. Επομένως, αξίζει να κάνουμε μια προσπάθεια να το φτιάξουμε στην κουζίνα μας, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτό το πεντανόστιμο γλυκό όπως ακριβώς του αξίζει!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 2 φλυτζάνια θυμαρίσιο μέλι
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 4 φλυτζάνια καρύδι αλεσμένο
  • 1/2 φλυτζάνι παξιμάδι αλεσμένο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 200 γρ. σουσάμι
  • λίγο ανθόνερο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καρύδι, το παξιμάδι και το ξύσμα λεμονιού. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το μέλι και το νερό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να “δέσει” το σιρόπι. Ρίχνουμε το μείγμα με τα καρύδια μέσα στο σιρόπι και ανακατεύουμε καλά. Ραντίζουμε τον πάγκο μας με λίγο ανθόνερο και απλώνουμε αρκετό σουσάμι. Πάνω στο σουσάμι βάζουμε το μείγμα με τα καρύδια και το μέλι δίνοντάς του ένα τετράγωνο σχήμα. Προσέχουμε το πάχος του να είναι περίπου 1 εκατοστό. Πασπαλίζουμε και την πάνω πλευρά με σουσάμι. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα και την ισιώνουμε με τον πλάστη. Αφήνουμε το παστέλι μας να κρυώσει και μετά το κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε.

Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακή τάρτα με γκανάς μύρτιλου! | Thats Life. Life as it is!