Η σπασμένη καραμέλα (caramel shards) είναι ένα διακοσμητικό είδος καραμέλας (το οποίο μπορείς φυσικά να φας), το οποίο χρησιμοποιούμε σε cupcakes, τούρτες, πάστες κ.α. με σκοπό να τα κάνουμε πιο όμορφα! Η συνταγή της είναι απλή, αν και πρέπει να προσέξεις κάποια πράγματα. Αν έχεις φτιάξει τη λαχταριστή μας ρευστή καραμέλα, τότε θα σου πετύχει σίγουρα!

 

Υλικά:

1 κούπα ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)

1 κουτάλι του γλυκού γλυκόζη

λίγο νερό

προαιρετικά: 1 κοφτό κουτάλι του γλυκού αλάτι (αλλάζει μόνο τη γεύση)

spasmeni-karamela-2

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τόσο νερό ώστε να υγρανθούν ελάχιστα.

Άναψε το μάτι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, σκέπασε την κατσαρόλα σου και άσε το μείγμα να βράσει για 4-5’.

Όσο περιμένεις ετοίμασε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί με τον εξής τρόπο. Κάλυψε όλα τα τοιχώματα και τον πάτο με ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

Μόλις περάσουν 5’ βγάλε το καπάκι και παρακολούθησε το χρώμα της καραμέλας σου όσο βράζει.

Αν αποφάσισες να βάλεις αλάτι, ανακάτεψέ το στο μείγμα τώρα (ανακάτεψε μόνο όσο χρειάζεται).

Μόλις πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα βγάλε απευθείας από τη φωτιά και ρίξε το μείγμα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.

Άσε το ταψί σου κάπου σε θερμοκρασία δωματίου (αν έχει πολύ ζέστη βάλε το στο ψυγείο) μέχρι η καραμέλα να γίνει σκληρή.

Μόλις συμβεί αυτό, «σπάσε» την καραμέλα με ένα μαχαίρι ή ένα ψαλίδι (ή ένα σφυρί, δε κρίνουμε) και η διακοσμητική σου καραμέλα είναι έτοιμη!

spasmeni-karamela-3

Hint: Αν ψήσεις την καραμέλα σου 5-6’, τότε θα έχεις διαφανή θραύσματα που θα μοιάζουν με γυαλί!

Hint 2: Μη φοβηθείς να προσθέσεις χρώμα ζαχαροπλαστικής (υγρό, gel ή σκόνη) στη διαφανή καραμέλα σου ώστε να την κάνεις ακόμα πιο εντυπωσιακή!

Hint 3: Καθάρισε την κατσαρόλα με τον εύκολο τρόπο: Γέμισέ τη με νερό και άσε το να βράσει μέχρι να φύγει τελείως η καραμέλα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.