Είχατε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τρώμε χαλβά την Καθαρά Δευτέρα; Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστής, δηλαδή της προετοιμασίας για το Ορθόδοξο Πάσχα που συνδυάζεται με νηστεία τροφών και παθών. Παραδοσιακά, την Καθαρά Δευτέρα τρώμε συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες υπάγονται στους κανόνες αυτούς της νηστείας. Ανάμεσα στα φαγητά που θα δούμε στο γιορτινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, υπάρχει και ο χαλβάς. Δεν πρόκειται για «εποχιακό» γλυκό, ωστόσο το τρώμε συνήθως την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Γιατί;

Ο συνηθισμένος χαλβάς στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Μπορούμε να τον βρούμε στα σούπερμάρκετ, καθώς και να τον φτιάξουμε μόνοι μας (δείτε την συνταγή μας για σιμιγδαλένιο χαλβά εδώ), όλες τις ημέρες του χρόνου. Ωστόσο, προτιμάται την Καθαρά Δευτέρα για τον απλό λόγο ότι είναι νηστίσιμος.

Η πιο κοινή παρασκευή του προϋποθέτει ψήσιμο σιμιγδαλιού, στο οποίο κατόπιν δίνουν σφαιρικό σχήμα και το ζαχαρώνουν είτε με μέλι είτε με “πετιμέζι” σιρόπι από μούστο σταφυλιού. Δεν περιέχει τροφές τις οποίες δεν επιτρέπει η νηστεία μας, έτσι είναι το ιδανικό για τις ημέρες τις Σαρακοστής. Ποιος δεν λατρεύει λίγο χαλβά με ζεστή, φρέσκια λαγάνα;

Για τους Έλληνες ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά τους και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός Χαλβάς.

Αυτήν την Καθαρά Δευτέρα, ο αγαπημένος μας Μακεδονικός Χαλβάς μας προσκαλεί να θυμηθούμε όλα όσα μας φέρνουν κοντά με ό,τι αγαπάμε και να γιορτάσουμε “ΜΑΖΙ” τη Δευτέρα που μας Δένει.

Η νέα διαφημιστική του καμπάνια του Μακεδονικού χαλβά

Μέσα από τη νέα διαφημιστική του καμπάνια, ο Μακεδονικός Χαλβάς μας ταξιδεύει σε γνώριμες και αγαπημένες εικόνες, με οδηγό ένα κόκκινο νήμα – σύμβολο για ό,τι μας «δένει» με όλους και όσα αγαπάμε και είναι πάντα εκεί και ας μην φαίνονται: οι αναμνήσεις, τα πρόσωπα, οι γεύσεις και οι ήχοι… όλα όσα κάνουν την Καθαρά Δευτέρα μία μέρα ξεχωριστή! Και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Μακεδονικός Χαλβάς δίνει μια ιδιαίτερη γλύκα και νοστιμιά στο παραδοσιακό, νηστίσιμο τραπέζι… όπου και αν αυτό στρωθεί.

Παράλληλα, μέσα από το tonimatisagapis.gr, ο Μακεδονικός Χαλβάς μας προσκαλεί να μοιραστούμε ό,τι μας «δένει» με την ξεχωριστή αυτή μέρα και να στηρίξουμε όλοι μαζί την προσπάθειά του να δημιουργήσει μία σύγχρονη παιδική χαρά στο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο, μοιράζοντας χαμόγελα στα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα.

Μπες στο tonimatisagapis.gr για να ξετυλίξεις το νήμα που μας «δένει» με την Καθαρά Δευτέρα και βοήθησε τον Μακεδονικό Χαλβά να δημιουργήσει μια σύγχρονη παιδική χαρά στο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο

Δείτε τη νέα διαφημιστική ταινία του Μακεδονικού Χαλβά

Διαβάστε ακόμη: Τα απαραίτητα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και οι θερμίδες τους