Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τι είναι η βουτυρόκρεμα, αγγλιστί buttercream; Είναι μια ελαφριά σε γεύση αλλά αρκετά πλούσια κρέμα με βάση το βούτυρο. Χρησιμοποιείται πολύ σε τούρτες και κέικ, αποτελώντας μία συνταγή για frosting τόσο βασική όσο και η γκανάς. Υπάρχουν πολλά είδη, αλλά η πιο βασική είναι η αμερικανική βουτυρόκρεμα (american buttercream) και αυτή τη συνταγή σου παραδίδω εδώ.

Πώς, λοιπόν, μπορείς να φτιάξεις τη δική σου βουτυρόκρεμα εύκολα και γρήγορα;

Υλικά:

1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη (περίπου), κατά προτίμηση από χάρτινη συσκευασία και σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. ζάχαρη άχνη (περίπου)
προαιρετικά (αλλά κάνοντας μεγάλη διαφορά): 1 κουτάλι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κουτάλι της σούπας τυρί κρέμα (ή και τα δύο)

Πριν εξηγήσω την εκτέλεση της βουτυρόκρεμας καλό είναι να μάθεις γιατί αναφέρω ότι οι δοσολογίες είναι στο περίπου. Κάθε βούτυρο ή μαργαρίνη έχει διαφορετική σύσταση, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστείς λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη για να πετύχεις τη σύσταση που χρειάζεται. Πέραν αυτού, μπορεί για το γλυκό που έφτιαξες να χρειάζεσαι μια πιο ρευστή ή πιο πηχτή κρέμα.

buttercream-2

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε κομμάτια. Σου προτείνω χάρτινες συσκευασίες, καθώς το συγκεκριμένο είδος είναι πιο στερεό και δε θα χρειαστεί υπερποσότητες ζάχαρης για να έρθει σε μια χρήσιμη σύσταση. Το θες σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να αναμειχθεί και να αφρατέψει πιο εύκολα. Σε αυτό το στάδιο μπορείς να προσθέσεις το τυρί κρέμα ή το εκχύλισμα βανίλιας.

Βάλε όλη τη ζάχαρη με τη μία στο μπολ και ανακάτεψε απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μία πάστα. Μόλις γίνει πάστα θα μπορείς να καταλάβεις αν χρειάζεται περισσότερο βούτυρο ή ζάχαρη. Αν είναι πολύ πηχτό και δε μπορείς να το χειριστείς πρόσθεσε λίγο ακόμα βούτυρο ή ένα με δύο κουτάλια της σούπας γάλα συμπυκνωμένο. Αν είναι πολύ αραιό, πρόσθεσε περισσότερη ζάχαρη (με το μάτι).

Ιδανικά, τώρα, ανακάτεψε με ένα μίξερ μέχρι να γίνει μια πολύ αφράτη κρέμα. Αν δεν έχεις μίξερ, μπορείς να χτυπήσεις την κρέμα με έναν αυγοδάρτη ή να τη χρησιμοποιήσεις όπως είναι, αλλά το ηλεκτρικό μίξερ θα κάνει την κρέμα σου απίστευτα αφράτη και νόστιμη.

Μικρά μυστικά:

Για βουτυρόκρεμα σοκολάτας πρόσθεσε άγλυκο κακάο στο μείγμα, μειώνοντας ανάλογα τη ζάχαρη (περίπου 3 κουτάλια της σούπας κακάο για 3 κουτάλια ζάχαρη, αν και μπορείς να φτιάξεις την αναλογία κατά την προτίμησή σου).

Για cream cheese frosting χρησιμοποίησε μισή κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη και μισή κούπα τυρί κρέμα!