Η φουστανέλα αποτελεί ένα ένδυμα ταυτισμένο με την ιστορία των Ελλήνων. Μας φέρνει στο μυαλό ηρωικές στιγμές, επικές μάχες, εθνικές εορτές και παρελάσεις. Θα φανταζόσουν όμως ποτέ ότι χρησιμοποιώντας τη φουστανέλα θα μπορούσες να μεταμορφωθείς στο απόλυτο fashion icon; Φαίνεται ότι η σχεδιάστρια Ντενίζ Ελευθερίου το πιστεύει, καθώς αυτό το παραδοσιακό εμβληματικό ένδυμα “πρωταγωνιστεί” στη νέα της συλλογή!

Μια συλλογή “συνώνυμο” με την ιστορία των Ελλήνων

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είδαμε αρκετές συλλογές να διεκδικούν μια θέση στη ντουλάπα μας. Όμως η capsule collection της Ντενίζ Ελευθερίου από σύγχρονα ενδύματα που συνδυάζονται με παραδοσιακές στολές είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Ο απόλυτος συνδυασμός του παραδοσιακού με το μοντέρνο

Εμπνεύστηκε από τη φουστανέλα, αποδομώντας την κλασσική της μορφή και αλλάζοντας τη χρήση της. Κάπως έτσι δημιούργησε στράπλες φόρεμα με πιέτες και το συνδύασε με παραδοσιακή πόρπη περασμένη στο στήθος. Τοποθέτησε 4 παραδοσιακές ποδιές, τη μια πάνω στην άλλη εν είδει φούστας. Χρησιμοποίησε έναν χειροποίητο τσεβρέ Σουφλίου, τον οποίο κέντησε η μητέρα της στη δεκαετία του ’70, ως top πάνω από καθημερινό παντελόνι.

Επίσης, δημιούργησε ένα φόρεμα από πλισέ soleil οργαντίνα βαμβακερή με την τεχνική moulage σε αρχαιοελληνικό στυλ, θέλοντας να δείξει τα κοινά στοχεία που μπορεί κανείς να βρει μεταξύ των αρχαιοελληνικών ρούχων και της φουστανέλας. Ένα σιγκούνι σε λευκό μικάντο συνδυασμένο, για τις ανάγκες της φωτογράφησης, με κουμπούρα του 19ου αιώνα, είναι η πρόταση της σχεδιάστριας για τη σύγχρονη εκδοχή του υπέροχου παραδοσιακού πανωφοριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραδοσιακές στολές που συνδύασε ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του ξενοδοχείου KINSTERNA.

Η εντυπωσιακή φωτογράφιση στο ξενοδοχείο KINSTERNA

Η φωτογράφηση για τη νέα συλλογή πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο KINSTERNA, του οποίου το αρχικό κτίσμα ανάγεται στη Βυζαντινή Περίοδο και μέχρι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ταξίδεψε στο χρόνο αλλάζοντας μορφές. Μετά την αναπαλαίωση, τα στοιχεία όλων των περιόδων διατηρήθηκαν άψογα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος επιλογής του, ως το τέλειο σκηνικό για την φωτογράφηση.

Λίγα λόγια για τη σχεδιάστρια

Η Ντενίζ Ελευθερίου αποτελεί καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας. Σπούδασε στο Μιλάνο σχέδιο μόδας και styling στο Instituto Marangoni. Στη συνέχεια εργάστηκε κοντά σε Ιταλούς σχεδιαστές εντρυφώντας στην ιταλική ραφή και το περίφημο ιταλικό design. Εδώ και 20 χρόνια διατηρεί το δικό της atelier στη Θεσσαλονίκη, έχοντας αποκτήσει πιστό κοινό από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για τα νυφικά που σχεδιάζει αλλά και για τα ρούχα sur mesure και τη σειρά pret – a – porter. Η σχεδιάστρια έχει παρουσιάσει πλήθος συλλογών σε προσωπικές επιδείξεις. Επιλέγει πάντα ιδιαίτερους και εμβληματικούς χώρους της συμπρωτεύουσας όπως η Casa Bianca, το Γενί Τζαμί, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το στυλ Denise Eleftheriou είναι αναγνωρίσιμο για δύο κυρίως λόγους, για το minimal ύφος του και για το γεγονός ότι η σχεδιάστρια φροντίζει πάντα να ακολουθεί και να εμπνέεται από το στυλ της κάθε γυναίκας σεβόμενη την προσωπικότητά της.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε επίσης: Το Sports Illustrated έγραψε ιστορία στο πρώτο runway με γυναίκες κάθε είδους | Thats Life. Life as it is!