Ο οργασμός είναι γνωστός για τα πολλαπλά του οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία, αλλά δε γνωρίζουν πολλοί ένα επίσης βασικό του πλεονέκτημα που είναι η επίδρασή του στην επιδερμίδα. Η επιστήμη αναδεικνύει ότι ο οργασμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη λάμψη και την υγεία του δέρματος, χάρη σε μια σειρά από βιολογικές διαδικασίες που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια και μετά την σεξουαλική επαφή.

Αυξημένες ποσότητες οξυτοκίνης και ντοπαμίνης

Κατά τη διάρκεια του οργασμού, το σώμα εκκρίνει αυξημένες ποσότητες οξυτοκίνης και ντοπαμίνης, ορμόνες που συμβάλλουν στην αίσθηση ευφορίας και χαλάρωσης. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να μειώσουν το στρες και την ένταση, παράγοντες που έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνουν την κατάσταση της επιδερμίδας, όπως η ακμή και το έκζεμα.

Αύξηση ροής τους αίματος σε όλο το σώμα

Επιπλέον, ο οργασμός αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της επιδερμίδας, ενισχύοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του δέρματος. Αυτή η βελτιωμένη κυκλοφορία μπορεί να προάγει την κυτταρική ανανέωση και να βοηθήσει στην απομάκρυνση τοξινών, αποτελέσματα που συνδέονται με πιο υγιές και λαμπερό δέρμα.

Η ορμόνη της ευτυχίας

Η παραγωγή της ενδορφίνης, γνωστή και ως η ορμόνη της ευτυχίας, είναι επίσης αυξημένη κατά τη διάρκεια του οργασμού. Οι ενδορφίνες όχι μόνο βοηθούν στη μείωση του στρες, αλλά έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να επιβραδύνουν την γήρανση του δέρματος και προωθούν τη λάμψη του.

Η προλακτίνη βοηθάει στην ενυδάτωση

Τέλος, η έκκριση της προλακτίνης κατά τον οργασμό φαίνεται να βοηθά στην υποστήριξη της υγρασίας του δέρματος, μειώνοντας την πιθανότητα ξηρότητας και ενισχύοντας την ομοιόμορφη υφή του δέρματος. Έτσι, μια καλή σεξουαλική ζωή φαίνεται όχι μόνο να ενισχύει την συνολική υγεία, αλλά και να προσφέρει ορατά οφέλη στην επιδερμίδα, κάνοντας την να δείχνει πιο υγιής, νεανική και λαμπερή.

Διάβασε επίσης:

Γυναικείος οργασμός: Οι 4 τύποι που μπορούν να μας “εκτοξεύσουν”!