Οι ημικρανίες και οι συχνοί πονοκέφαλοι βασανίζουν πολλές γυναίκες. Χτυπούν κυριολεκτικά από το πουθενά, στερώντας μας τις όμορφες στιγμές που θα μπορούσαμε να απολαύσουμε με τους αγαπημένους μας. Σε αρκετές περιπτώσεις, ένα παυσίπονο δεν είναι αρκετό! Χρειάζονται δραστικές αλλαγές, ξεκινώντας από τη διατροφή!

Επιρρεπείς σε πονοκεφάλους οι γυναίκες

Οι ημικρανίες είναι από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου πόνου, χαμένων ωρών εργασίας και μειωμένης ποιότητας ζωής. Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από χρόνια ημικρανία (τουλάχιστον 15 μέρες το μήνα). Πάνω από το 90% των ασθενών δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά στη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις μέρες. Οι γυναίκες 18 έως 44 ετών είναι κατ’ εξοχήν επιρρεπείς σε ημικρανίες. Εκτιμάται ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες υποφέρει από ημικρανίες κατά καιρούς. Τα υπάρχοντα φάρμακα συνήθως προσφέρουν μερική μόνο ανακούφιση και επίσης μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως υπνηλία ή εθισμό.

Τα ψάρια διώχνουν τον πονοκέφαλο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συχνή κατανάλωση τροφών με άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, μειώνει τη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων. Αντίθετα τα ωμέγα-6 αυξάνουν την πιθανότητα των πονοκεφάλων και ημικρανιών. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη και του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, μελέτησαν 182 ασθενείς με μέση ηλικία 38 ετών (το 88% γυναίκες).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν διαφορετική διατροφή επί 16 εβδομάδες. Τα άτομα που κατανάλωναν πολλά ωμέγα-3, εμφάνισαν κατά μέσο όρο λιγότερους κατά 1,3 ώρες πονοκεφάλους τη μέρα. Παράλληλα, είχαν και δύο μέρες λιγότερες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα.

Όσοι έτρωγαν τροφές με πολλά ωμέγα-3 και, παράλληλα, με λίγα ωμέγα-6, είδαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση. Είχαν 1,7 λιγότερες ώρες πονοκέφαλο μέσα στη μέρα και τέσσερις λιγότερες μέρες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα. Αυτό δείχνει ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι να υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση των ωμέγα-3 και μείωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Με αυτό τον τρόπο, οι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί, αλλά επίσης πιο σύντομοι και λιγότερο επώδυνοι.

Διαβάστε επίσης: Η καλοκαιρινή συλλογή που θα σε μεταφέρει στο Λος Άντζελες | Thats Life. Life as it is!