Τις “δύσκολες μέρες” του μήνα μένεις σπίτι απουσιάζοντας από το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή τη δουλειά σου; Η ροή της περιόδου σου είναι τόσο έντονη που ο φόβος για κάποιο “ατύχημα” σε κρατά μακριά από αυτά που αγαπάς; Μίλησε με τον ιατρό σου και ενημερώσου για  τη νόσο Von Willebrand.

Τι είναι η νόσος Von Willebrand και τι προκαλεί στο αίμα;

Η vόσος Von Willebrand (Von Willebrand disease, VWD) περιγράφεται ως η πιο συχνή κληρονομική αιμορραγική διαταραχή και εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Έως και 24% των γυναικών με έντονους πόνους περιόδου και μεγάλης διάρκειας αιμορραγία ενδέχεται να πάσχουν από τη νόσο Von Willebrand.

Αυτό που συμβαίνει στα άτομα που πάσχουν από την νόσο, είναι ότι το αίμα δεν πήζει σωστά. Γενικά, το αίμα περιέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για την πήξη του αίματος, όταν χρειάζεται. Μία από αυτές τις πρωτεΐνες ονομάζεται ‘Παράγοντας von Willebrand (VWF)’. Τα άτομα που πάσχουν από VWD είτε έχουν χαμηλή περιεκτικότητα VWF στο αίμα τους είτε η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν λειτουργεί σωστά.

Συνήθως, όταν ένα άτομο τραυματίζεται και αρχίζει να αιμορραγεί, η VWF στο αίμα αρχίζει να σχηματίζει τα γνωστά μας αιμοπετάλια. Η πρωτεΐνη βοηθάει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους σαν κόλλα και να σχηματίσουν έναν θρόμβο που θα σταματήσει την αιμορραγία. Στα άτομα με VWF ο θρόμβος θα σχηματιστεί είτε με λάθος τρόπο είτε πολύ αργά, με αποτέλεσμα η αιμορραγία να αργεί να σταματήσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αιμορραγία και στην περίοδο. Ακόμη και εάν πρόκειται για μία σπάνια νόσο, είναι μέγιστης σοβαρότητας και μπορεί να απειλήσει μέχρι και την ζωή του ατόμου που πάσχει από αυτή.

Καμπάνια ευαισθητοποίησης από τη CSL Behring για τη νόσο Von Willebrand

Η νόσος Von Willebrand σχετίζεται με την έντονη μηνορραγία και επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως. Έτσι, η CSL Behring παρουσιάζει μια νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο Von Willebrand. Η καμπάνια ξεκινά από τον Απριλίο 2021. Ο σκοπός της καμπάνιας είναι η ενημέρωση για τη συσχέτιση της νόσου Von Willebrand με την έντονη μηνορραγία, ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες παγκοσμίως  επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Η CSL Behring δημιούργησε την καμπάνια #Put a period to bad periods προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στην Ελλάδα για τη συσχέτιση της σοβαρής μηνορραγίας με τη νόσο αυτή και να τις παροτρύνει να συμβουλευθούν σχετικά τον ιατρό τους. Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

Von Willebrand

Οι δράσεις που έχουν επιλεγεί για να πλαισιώσουν την καμπάνια, δίνουν στο κοινό την ευκαιρία της διάδρασης και “προκαλούν” την ενεργή συμμετοχή, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τη νόσο Von Willebrand. Η προβολή της θα ξεκινήσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ενέργειες σε Instagram, Facebook και YouTube, που στόχο έχουν να δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει περισσότερα για την καμπάνια και να αναπαράγει το μήνυμά της.

Με το μήνυμα #Put a period to bad periods, η CSL Behring δείχνει πως τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες με έντονη ροή περιόδου μπορούν να βάλουν, σε συνεργασία με τον ιατρό τους, μια τελεία στη μηνιαία τους ενόχληση από το σύμπτωμα αυτό και να ζουν την κάθε μέρα χωρίς περιορισμούς!

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τα κανάλια της καμπάνιας Νόσος Von Willebrand σε Instagram και Facebook.

Δείτε ακόμη: Τι μπορεί να σημαίνει το χρώμα της περιόδου σου;