Ο καθένας από εμάς μπορεί να καταλάβει ότι τα μαλλιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοεκτίμηση και αποτελούν σημαντική προέκταση της ταυτότητάς μας. Ο αντίκτυπος που έχει ένα κούρεμα ή ένα χτένισμα στην ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία μας είναι τόσο ισχυρός που συχνά ξεφεύγει από το πλαίσιο της εξωτερικής εικόνας.

Τα κοινωνικά στερεότυπα σχετικά με τα μαλλιά

Αυτή η διαπίστωση βρίσκει ακόμα συχνότερη εφαρμογή στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τα μαλλιά, σε αυτή την περίπτωση, συχνά αποτελούν το πρώτο στάδιο σε ζητήματα coming out, αυτοπροσδιορισμού, φυλομετάβασης, προσωπικής ενδυνάμωσης κ.λπ. Από την άλλη, συχνά διαπιστώνονται στην κοινωνία διακρίσεις, προκαταλήψεις, ακόμα και misgendering (λανθασμένη απόδοση διαφορετικού γένους από αυτό με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται το άτομο) που συνδέονται με την εικόνα, ενώ τα στερεότυπα που κάνουν λόγο για «αντρικά» και «γυναικεία» μαλλιά, «αντρικά» και «γυναικεία» κουρέματα, τόσο στους επαγγελματικούς χώρους περιποίησης μαλλιών όσο και έξω από αυτούς, παραμένουν κραταιά.

Μια ανατρεπτική καμπάνια από το Pantene

Στο πλαίσιο αυτό, το Pantene λάνσαρε την καμπάνια #HairHasNoGender, φέρνοντας στο προσκήνιο 5 queer άτομα, αληθινά μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που μοιράζονται υπερήφανα τις δικές τους ιστορίες και μιλούν για ενδυνάμωση και ορατότητα αναφερόμενα στα εντυπωσιακά, λαμπερά μαλλιά τους.

Παράλληλα, το λανσάρισμα της καμπάνιας συμπίπτει με την επαναλειτουργία της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», της οποίας το Pantene και η P&G είναι περήφανοι χορηγοί. Η υπηρεσία που κέρδισε την εμπιστοσύνη οικογενειών, εκπαιδευτικών, επίσημων φορέων και στάθηκε δίπλα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, περνά στην επόμενη φάση του σχεδιασμού της, χάρη στην δωρεά της εταιρείας Procter & Gamble του Pantene. Το «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» επαναλειτουργεί με νέο ωράριο, Δευτέρα με Παρασκευή (12:00 – 18:00), με τις ίδιες υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής και ψυχολογική στήριξης και παρέμβασης στην κρίση.

Δες στη συνέχεια το video της νέας καμπάνιας:

Διαβάστε επίσης: 5 στυλιστικά μαθήματα που μας δίδαξαν αγαπημένες celebrities | Thats Life. Life as it is!