Έχουμε μπει σιγά σιγά στους ρυθμούς της προετοιμασίας του καλοκαιρινού σώματος. Ξεκινήσαμε γυμναστική, τρώμε πιο υγιεινά και προσπαθούμε να είμαστε πιο δραστήριες αλλά δεν βλέπουμε ριζικά αποτελέσματα. Ίσως το πρόβλημα είναι ότι ακολουθούμε κάποιους κανόνες της δίαιτας που τελικά είναι …μύθοι.

Μύθος 1# – Με το να «κόβουμε» γεύματα γλυτώνουμε θερμίδες

Το να προσπερνάμε να φάμε γεύματα, όπως το να τρώμε κατευθείαν μεσημεριανό, θα μας κάνει να πεινάμε περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας. Θα έχουμε λιγότερη ενέργεια και πιθανόν να υποκύψουμε και θα φάμε μεγαλύτερες μερίδες στην συνέχεια. Αντί να πείτε όχι σε ένα γεύμα, απλά κάντε μία ελαφρότερη επιλογή.

Μύθος 2# – Μπορούμε να φάμε μόνο συγκεκριμένες τροφές

Ναι, εάν τρώμε μόνο αγγούρια και ντομάτες για μία βδομάδα, θα χάσουμε κιλά. Όμως, μία τέτοια δίαιτα δεν θα μας προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Το αποτέλεσμα θα είναι να την σταματήσουμε γρήγορα και να πάρουμε πίσω όλο το βάρος που χάσαμε. Δεν χρειάζεται να πεινάσουμε για να αδυνατίσουμε. Το μυστικό είναι να κάνουμε μικρές αλλαγές, να αλλάξουμε συνήθειες και η δίαιτα να γίνει διατροφή.

μύθοι δίαιτας

Μύθος 3# – Κόβουμε για πάντα τις λιχουδιές  

Το να αποκλείσουμε οριστικά κάποιες τροφές θα μας κάνει μόνο να τις θέλουμε παραπάνω. Οι λιγούρες και οι τύψεις μόνο να σπάσουν την δίαιτά μας θα καταφέρουν. Μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε, αρκεί να είναι στις σωστές ποσότητες. Δεν έγινε και κάτι εάν φάτε μία γκοφρέτα. Εάν η γενικότερη διατροφή σας είναι ισορροπημένη, μπορείτε να τα τρώτε όλα, στις σωστές ποσότητες. Μύθοι της δίαιτας σαν και αυτόν πρέπει να σταματήσουν.

Μύθος 4# – Δεν κάνει να τρώμε μετά τις 20:00

Το βασικό δεν είναι η ώρα που τρώμε αλλά το πόσο και τι τρώμε. Εάν σταματήσετε να τρώτε πριν τις 20:00 κάνετε πολύ καλά καθώς για το πεπτικό μας σύστημα είναι βοηθητικό. Ωστόσο, εάν έχετε καταναλώσει πολλές θερμίδες πριν τις 20:00, τότε όχι, δεν θα αδυνατίσετε. Προσπαθήστε να τρώτε 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο και ταυτόχρονα να τρώτε ισορροπημένα μέσα στην μέρα.

μύθοι δίαιτας

Μύθος 5# – Μπορείς να χάσεις πόντους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος 

Μπορεί να φαίνεται άδικο αλλά όχι, δεν μπορούμε να χάσουμε πόντους επιλεκτικά από συγκεκριμένες περιοχές του σώματός μας. Όταν χάνουμε λίπος το χάνουμε ομοιόμορφα. Αυτό που μπορείτε όντως να κάνετε, είναι να αναπτύξετε τους μυς που υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, και να τα τονίσετε. Όμως, δεν θα επηρεαστεί περισσότερο ή λιγότερο το λίπος.

Μύθος 6# – Συγκεκριμένες τροφές μας αδυνατίζουν

Δεν υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν. Όσο νερό με λεμόνι και να πιείτε δεν θα αδυνατίσετε εάν λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Θα το λέμε ξανά και ξανά: η φράση – κλειδί είναι μία: ισορροπημένη διατροφή.

μύθοι δίαιτας

Μύθος 7# – Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Οι υδατάνθρακες έχουν τις μισές θερμίδες από όσες θα έχει το αντίστοιχο βάρος σε λίπος. Ναι, πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες όταν τρώμε μακαρόνια, όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό. Περισσότερο κακό κάνει η σάλτσα της καρμπονάρας παρά το ίδιο το ζυμαρικό. Οι υδατάνθρακες μπορούν πολλές φορές να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά, καθώς μας κρατούν χορτάτους για ώρες. 

Μύθος 8# – Δεν μπορούμε να φάμε σνακ 

Αντιθέτως, το να τρώμε σνακ μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε. Μένουμε χορτάτοι και τρώμε μικρότερες ποσότητες στα κύρια μας γεύματα. Φροντίστε τα γεύματα σας να είναι όσο το δυνατότερο υγιεινά π.χ. μπάρες δημητριακών, φρούτα, γιαούρτι κτλ.

Μύθος 9# – Πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με χαμηλά λιπαρά

Τα χαμηλά λιπαρά είναι μύθος. Καλύτερα φάτε την τροφή με όλα τα λιπαρά και να κάνετε ισορροπημένη διατροφή την υπόλοιπη μέρα. Εάν φάτε το παγωτό με 0 θερμίδες που έχει γεύση σαν σελοφάν… είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φάτε και κάτι άλλο μετά για να σας φύγει η λιγούρα. Το να υποφέρουμε δεν έχει ποτέ αποτέλεσμα και θα μας κάνει να «σπάσουμε» την δίαιτα. Τέτοιοι μύθοι της δίαιτας έχουν χαλάσει την διατροφή πολλών ανθρώπων.

Μύθος 10# – Πρέπει να γυμναζόμαστε ΠΟΛΥ

Δεν χρειάζεται να τρέχετε 5 χιλιόμετρα την ημέρα για να αδυνατίσετε ούτε να γραφτείτε crossfit. Θα ξοδέψετε όλη σαν την ενέργεια, θα μεγαλώσουν οι μυς σας (περισσότερος όγκος) και θα τρώτε παραπάνω για να αναπληρώσετε την χαμένη ενέργεια. Ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού ή ένα χαλαρό περπάτημα μπορούν να είναι αρκετή άσκηση για να αδυνατίσετε όταν κάνετε σωστή διατροφή. Μπορείτε για παράδειγμα αντί να περιμένετε 15 λεπτά το λεωφορείο, να περπατήσετε μέχρι 2-3 στάσεις παρακάτω ή να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο με τα πόδια αντί με το αμάξι.

μύθοι δίαιτας