Τα παιδιά είναι πολύπλοκες και εύθραυστες οντότητες. Ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξή τους ως άτομα. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε λάθη που έκαναν οι δικοί μας ή άλλοι γονείς και επηρέασαν άσχημα τις μετέπειτα πράξεις των παιδιών τους. Να θυμάστε: στην δυναμική γονέας – παιδί, εσείς είστε ο ενήλικας. Μερικές συχνές και θεωρητικά «άκακες» συμπεριφορές των γονέων είναι πολύ επιζήμιες για τα παιδιά.

Ας δούμε 6 λάθος συμπεριφορές των γονέων που κάνουν κακό στην εξέλιξη των παιδιών τους:

1. Τους περιγράφουμε έναν ωραιοποιημένο κόσμο

Ακολουθεί ένα παράδειγμα: τι έχετε πει στα παιδιά σας για την πανδημία του κορωνοϊού; Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα παιδιά ως σκεπτόμενα άτομα και να τους λέτε την αλήθεια για αυτά που συμβαίνουν. Αργά ή γρήγορα θα μάθουν για όλα τα άσχημα πράγματα. Είναι καλύτερα να είστε εσείς που θα τους μιλήσετε για αυτά και μάλιστα σταδιακά και ελεγχόμενα παρά να τα μάθουν με τον «κακό» τρόπο από τρίτες πηγές και ανεξέλεγκτα. Εάν σας ρωτάνε τι συνέβη με τον COVID – 19 πείτε τους την αλήθεια, απλά πολύ ελαφρά. Επίσης, θα τους δείξετε ότι τα υπολογίζετε ως άτομα και τα εμπιστεύεστε για να μοιράζεστε πράγματα μαζί τους.

συμπεριφορές γονέων

2. Τα υπερπροστατεύουμε

Όσο και να προστατέψουμε τα παιδιά μας, κάποια στιγμή θα πέσουν, θα χτυπήσουν, θα αρρωστήσουν, θα μαλώσουν, θα κλάψουν. Δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια εκεί και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε στον έξω κόσμο ανεφοδίαστα. Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά μας μέσα σε ορισμένα πλαίσια αλλά η υπερπροστασία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους ως ενήλικες. Φυσικά, προσοχή μην φτάσετε στο άλλο άκρο, η τρυφερότητα και η προστασία είναι αναγκαία στην ζωή του κάθε παιδιού.

3. Συγχέουμε την εξυπνάδα με την ωριμότητα

Μπορεί το παιδί μας να είναι πολύ έξυπνο, να τα μαθαίνει όλα νωρίς και γρήγορα και να έχει φοβερή μνήμη. Αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να νομίζουμε ότι τα παιδιά θα τα κάνουν όλα σωστά. Το ότι ένα παιδί έχει κοφτερό μυαλό νωρίτερα από άλλα δεν σημαίνει ότι είναι και πιο ώριμο. Συνεχίζει να χρειάζεται διαπαιδαγώγηση και καθοδήγηση και φυσικά, δεν έχει το αλάθητο. Μην είστε επιπλέον αυστηροί μαζί τους για τα λάθη τους μόνο και μόνο επειδή πιστεύετε ότι με το μυαλό που έχουν θα έπρεπε να τα είχαν αποφύγει.

συμπεριφορές γονέων

4. Δεν είναι όλα τα παιδιά τα ίδια 

Νομίζουμε ότι επειδή μία πρακτική πιάνει στο ένα παιδί ότι θα λειτουργήσει και στο άλλο. Δεν είναι όλα τα παιδιά τα ίδια και δεν είναι οι συνθήκες ποτέ οι ακριβώς ίδιες. Μάλιστα, πολλοί κατηγορούν τα ίδια τα παιδιά για τις αποτυχημένες πρακτικές τους. Πριν αρχίσετε να βγάζετε συμπεράσματα, σκεφτείτε να δοκιμάσετε και άλλες προσεγγίσεις. Από τις πιο επιβλαβείς συμπεριφορές γονέων.

συμπεριφορές γονέων

Διαβάστε ακόμη: Ο τρόπος να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε MONO γονείς!

5. Υποσχόμαστε πράγματα που δεν υλοποιούμε

Πολλές φορές, για να σταματήσουν να παιδιά μας να επιμένουν πάνω σε κάτι, τους λέμε αυτό που θέλουν να ακούσουν. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις πάνω τους καθώς έτσι μαθαίνουν να μην εμπιστεύονται τους ανθρώπους. Ακούν κάτι και δεν το παίρνουν τοις μετρητοίς καθώς ξέρουν ότι πιθανόν να μην γίνει ποτέ. Επίσης, έτσι δίνουν λιγότερη σημασία σε αυτά που τους λένε, π.χ. στις επιπλήξεις, καθώς υποσυνείδητα έχουν την αίσθηση ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Να είστε ειλικρινείς από την αρχή μαζί τους ακόμη και εάν γίνετε δυσάρεστοι. Μην διακινδυνεύσετε την σχέση εμπιστοσύνης που χτίζετε με τα παιδιά σας.

6. Απειλούμε ότι θα τα εγκαταλείψουμε

Πριν πείτε «μα καλά ποιος λέει στο παιδί του ότι θα το εγκαταλείψει;» θυμηθείτε πόσο συχνά λέμε στην Ελλάδα στα παιδιά ότι εάν δεν είναι φρόνημα «θα τα πάρει ο γύφτος»; Ή «εάν δεν ντυθείς τώρα θα σε αφήσουμε εδώ και θα φύγουμε»; Κάνουμε πολλές φορές τέτοιες δηλώσεις μεταξύ σοβαρού και αστείου αλλά ξεχνάμε ότι απευθυνόμαστε σε ανήλικους που δεν καταλαβαίνουν το context της πρότασης και παίρνουν τις απειλές αυτές κυριολεκτικά. Μπορεί πολλοί από εμάς να μεγαλώσαμε με τέτοιες απειλές και να νομίζουμε ότι δεν μας πείραξαν, στην πραγματικότητα όμως τέτοιες δηλώσεις κλονίζουν τον συναισθηματικό μας κόσμο και μας αφήνουν ψυχολογικά τραύματα που αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε χωρίς την βοήθεια ειδικού.

συμπεριφορές γονέων