Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για τη γυναίκα, που τη γεμίζει, εκτός από εθουσιασμό, με φοβίες και ανησυχίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καν φανταστεί. Πολλές φορές οι γυναίκες στην εγκυμοσύη αναρωτιόμαστε αν πρέπει να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο. Η περιστασιακή χρήση του αεροπλάνου από έγκυες θεωρείται ασφαλής, καθώς οι έρευνες δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο για την εγκυμοσύνη. Οι αεροπορικές εταιρείες γενικά επιτρέπουν το ταξίδι μέχρι την 36η εβδομάδα της κύησης, με εξαιρέσεις για διεθνείς πτήσεις ή ειδικές περιπτώσεις που απαιτούν ιατρική βεβαίωση.

Περιορισμοί και Συστάσεις κατά την εγκυμοσύνη

Συστήνεται αποφυγή του ταξιδιού μετά την 32η εβδομάδα σε πολύδυμες κυήσεις ή σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου πρόωρου τοκετού. Έγκυες με ιατρικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια πτήσης συνιστάται να αποφεύγουν το ταξίδι, και η ενημέρωση πρέπει να είναι εξατομικευμένη από τον ιατρό που παρακολουθεί την κύηση.

Pre-natal exercises. Beautiful pregnant woman exercising while sitting in lotus position

Μέτρα προφύλαξης

Εγκύες που ταξιδεύουν σε μακρινές πτήσεις συνιστάται να φορούν ελαστικές κάλτσες, να αποφεύγουν το στενό ρουχισμό και να προσπαθούν να περπατούν τακτικά. Επιπλέον, προτείνεται η θέση διαδρόμου για ευκολότερη πρόσβαση στην κίνηση και τη λήψη νερού ή αφεψημάτων. Σε περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου για φλεβοθρόμβωση, μπορεί να συσταθεί θεραπεία με ηπαρίνη.

Ασφάλεια και Υγεία στην Πτήση στην εγκυμοσύνη

Οι έγκυες πρέπει να είναι πάντα δεμένες με τη ζώνη ασφαλείας και να αποφεύγουν τροφές που προκαλούν αέρια ή ναυτία πριν από το ταξίδι. Οι ιδιαίτερες συνθήκες της πτήσης όπως η μεταβολή της πίεσης και οι φυσιολογικές αλλαγές της κύησης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

Με την κατάλληλη εξατομικευμένη συμβουλευτική από τον ειδικό ιατρό και επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρείες για την τήρηση των κανονισμών, το αεροπορικό ταξίδι μπορεί να είναι ασφαλές και κατά την εγκυμοσύνη.

Πηγή: ΕΜΓΕ

Διάβασε επίσης:

Εγκυμοσύνη: Tips για όμορφο και υγιές δέρμα!