Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/01/2013) και Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2/2013)

Φέτος ας τις αφιερώσουμε στους νέους

Από την ηλικία των 11 ετών ξεκινά στην Ελλάδα η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν τον τρόπο να αναζητήσουν ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ευρωπαϊκής μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2012 από τον κ. Γιώργο Κορμά, υπεύθυνο για την υλοποίηση του προγράμματος «Αριάδνη» του Πανεπιστήμιου Αθηνών, πρόγραμμα που αφορά στην κατάρτιση Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για το φαινόμενο του εθισμού των εφήβων στο διαδίκτυο, καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, τα ποσοστά εξάρτησης παρουσιάζουν τάση ανόδου στα αγόρια, τις μεγαλύτερες ηλικίες και το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο γονέων. Το 63% των εφήβων επικοινωνεί με άγνωστους online, το 9,3% από αυτούς αναφέρει ότι αυτό τους έβλαψε (5,4% του συνολικού δείγματος) και το 45,7% έχει συναντήσει στο φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισε μέσω διαδικτύου (28,4% του συνολικού δείγματος).

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σήμερα στο Διαδίκτυο είναι η έκθεση των προσωπικών μας δεδομένων, η αδυναμία να προστατέψουμε την προσωπικότητά μας από κακόβουλες ενέργειες και βέβαια η κατάχρηση του διαδικτύου. Όσον αφορά στα παιδιά και τους έφηβους, φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, αποπλάνησης, εκφοβισμού και κλοπή κωδικών, είναι προβλήματα που προσθέτονται στα παραπάνω.

Το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και στο πλαίσιο του εορτασμού της 7ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/01/2013) καθώς και της επετειακής 10ης Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2/2013), ενημερώνει ότι διευρύνει το πλαίσιο αναφοράς της υπηρεσίας Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με τον ανανεωμένο ενημερωτικό δικτυακό τόπο  και καλεί όλους να αξιοποιήσουν το υλικό του, στο οποίο περιλαμβάνεται κι ένα φυλλάδιο με οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες και ασφαλώς τα παιδιά και τους εφήβους, για την ασφαλή χρήση στο Διαδίκτυο

Επίσης, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμήτον εορτασμό της καθιερωμένης από το Συμβούλιο της Ευρώπης Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά και τα 15 χρόνια λειτουργίας της, έχει προγραμματίσει διάφορες δράσεις. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «Πάρε τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων στα χέρια σου» στο οποίο με χιουμοριστικά σκιτσάκια περιγράφεται η σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, στην ειδική ιστοσελίδα της με τίτλο «Νέοι – Προσωπικά Δεδομένα και Διαδίκτυο»,  η Αρχή υπενθυμίζει στους νέους ότι η ιδιωτική τους ζωή είναι πολύτιμη και τους δίνει, με ευχάριστο και απλό τρόπο, πληροφορίες και συμβουλές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Και τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 [email protected] (χωρίς χρέωση), του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr), στην οποία απαντούν εξειδικευμένοι παιδοψυχολόγοι της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.). saferinternetday

Όλοι μαζί ας συστρατευτούμε  για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου Διαδικτύου για ταπαιδιά.