Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η μητρότητα αποτελεί ένα θείο δώρο και μία ευλογία που κυριολεκτικά δίνει ζωή. Όμως, κατά καιρούς ακούμε από πολλές γυναίκες ότι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

Ta παιδιά είναι θείο δώρο, για αυτούς που θέλουν να κάνουν. Δεν θα έπρεπε να είναι υποχρέωση, πίεση, άγχος αλλά μία ενθουσιώδης επιλογή. Κάποιες αλλάζουν γνώμη κάποιες άλλες όμως, παραμένουν άτεκνες για όλη τους την ζωή. Τι μάθαμε από εκείνες; Θα τα συζητήσουμε όλα!

Γιατί δεν θέλουν να κάνουν παιδιά και να γίνουν μητέρες;

δεν θέλουν παιδιά

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι «προγραμματισμένοι» για να γίνουν γονείς

Αντιθέτως από την άποψη μερικών, δεν είναι όλοι κατάλληλοι να γίνουν γονείς. Άλλοι δεν έχουν την ωριμότητα και την ευθύνη για κάτι τέτοιο και άλλο απλά δεν το επιθυμούν. Είναι πολύ καλύτερο να επιτρέψουμε σε αυτά τα άτομα να ζουν χωρίς παιδιά χωρίς να δέχονται το επικριτικό μας βλέμμα, παρά να τα αναγκάσουμε εμμέσως να τεκνοποιήσουν και να δημιουργήσουν δυστυχισμένες οικογένειες.

Πόσο συχνά ακούμε για κακοποιητικές σχέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον ή για γονείς που δεν ήταν ποτέ συναισθηματικά διαθέσιμοι; Πόσα είναι τα επεισοδιακά διαζύγια που οδηγούν σε ανεπανόρθωτη ψυχολογική βλάβη των παιδιών; Είναι καλύτερο να κάνουν παιδιά μόνο όσοι είναι σίγουροι για αυτό, ώστε να εξασφαλίζουμε ένα βιωτικό επίπεδο στην γενιά των παιδιών μας.

Δεν είναι κακό να θέτει κανείς άλλες προτεραιότητες. Ας σταματήσουμε το στίγμα των γυναικών που δεν τεκνοποιούν, οι οποίες συχνά κατηγορούνται ως «εγωίστριες». Ας μην ξεχνάμε ότι και οι γυναίκες είναι πρώτα άνθρωποι, άτομα, μεμονωμένες οντότητες και μετά εν δυνάμει μητέρες.

Πολλοί άτεκνοι άνθρωποι γίνονται υπέροχοι δάσκαλοι, νονοί, θείοι κτλ. Ο καθένας προσφέρει όσα μπορεί.

Οικονομικοί – ηλικιακοί περιορισμοί 

Δυστυχώς ή ευτυχώς η ιδανική ηλικία για μία γυναίκα να τεκνοποιήσει είναι πριν τα 40. Για πολλές γυναίκες όμως, το timing της ζωής δεν τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν ένα παιδί, καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητες ιδανικές συνθήκες στην ζωή τους. Ο σωστός υποψήφιος πατέρας και μία επαγγελματική σταθερότητα είναι πολύ σημαντικά κριτήρια για να κάνει κανείς παιδί και να τους προσφέρει αυτά που έχει ανάγκη από οικονομική και συναισθηματική άποψη.

Την εποχή της κρίσης, πολλές γυναίκας βρέθηκαν να μην έχουν σταθερά θεμέλια στην ζωή τους μέχρι τα 40 τους. Πολλοί συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να κάνουν νέα ξεκινήματα στην ζωή τους πολλές φορές ώστε να κυνηγήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ταυτόχρονα, τα χρόνια πέρασαν.

Ακούμε συχνά να λένε «εάν θέλει κανείς παιδί, μπορεί να το κάνει και χωρίς χρήματα, αρκεί να υπάρχει αγάπη». Αν και η φράση αυτή είναι πολύ ελπιδοφόρα πολλές φορές δεν έχει αντίκρυσμα στην πραγματική ζωή, καθώς είναι μία πολύ δυσάρεστη συνθήκη να μην μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου τα απαραίτητα – οικονομικά ή συναισθηματικά. Ειδικά, όταν υπάρχουν πάνω από ένα παιδιά.

Φυσικά, όσες οικογένειες – μονογονεϊκές, πυρηνικές κτλ – τα κατάφεραν, είναι άξιες θαυμασμού. Όμως, δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε πως αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μην κάνει κανείς παιδιά

δεν θέλουν παιδιά

Η κοινωνική προσταγή δεν είναι λόγος να γίνει κάποιος γονέας

Πολλοί άνθρωποι έκαναν παιδιά χωρίς πραγματικά να θέλουν, επειδή θεώρησαν ότι αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Χωρίς να θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε, η κατάληξη αυτή οδηγεί συχνά σε δυστυχισμένες οικογένειες με συναισθηματική και όχι μόνο ανεπάρκεια.

Υπάρχουν πολλοί γονείς που κατά βάθος μετανιώνουν την επιλογή τους να γίνουν γονείς – χωρίς να σημαίνει ότι δεν αγαπούν τα παιδιά τους. Η συναισθηματική τους αυτή όμως αμφιταλάνευση έχει φανερές επιπτώσεις στα παιδιά τους.

Όλοι μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας παραδείγματα γονέων που σε τσακωμούς έχουν πει πολύ βαριές κουβέντες στα παιδιά τους σχετικά με την ύπαρξή τους, μερικές από τις οποίες έχουν μία δόση αλήθειες. Ας σταματήσουμε να αναπαράγουμε ψυχολογικά συμπλέγματα για να «εκπληρώσουμε» τον σκοπό της δικής μας ύπαρξης.  

Μήπως το «βιολογικό ρολόι» είναι για πολλούς ανθρώπους απλά ένα «κοινωνικό ρολόι»; 

Διαβάστε ακόμη: Ο τρόπος να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε MONO γονείς!