Το καλοκαίρι μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά ο καύσωνας μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Ακολουθώντας 8 βασικά tips, μπορείς να παραμείνεις δροσερή και ασφαλής κατά τη διάρκεια των πιο καυτών ημερών.

Ενυδάτωση ειδικά στον καύσωνα

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι αν δεν νιώθεις ότι διψάς. Απόφυγε τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην αφυδάτωση.

Φόρεσε ελαφριά και άνετα ρούχα

Επίλεξε ανοιχτόχρωμα, ελαφριά και άνετα ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα σου να αναπνέει. Το βαμβάκι είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς απορροφά τον ιδρώτα και επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί.

Μείνε σε δροσερούς χώρους

Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, προσπάθησε να παραμένεις σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό ή ανεμιστήρες. Αν δεν έχεις πρόσβαση σε κλιματισμό, επισκέψου δημόσια κτίρια όπως εμπορικά κέντρα ή βιβλιοθήκες.

Προγραμματισμός δραστηριοτήτων κατά τον καύσωνα

Προσπάθησε να προγραμματίζεις τις εξωτερικές σου δραστηριότητες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάπως χαμηλότερες. Αν πρέπει να βγεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, φρόντισε να έχεις μαζί σου νερό και καπέλο.

Μη ξεχνάς το αντηλιακό

Ο ήλιος μπορεί να είναι επικίνδυνος για το δέρμα σου. Χρησιμοποίησε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) και ανανέωνε το κάθε δύο ώρες, ιδιαίτερα αν ιδρώνεις ή κολυμπάς.

Προσοχή στα ευπαθή άτομα

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας, καθώς είναι πιο ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες. Φρόντισε να τους ενημερώνεις για τις παραπάνω συμβουλές και να τους βοηθάς να παραμείνουν δροσεροί.

Ελαφριά γεύματα

Κατανάλωσε ελαφριά γεύματα που περιέχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Απόφυγε τα βαριά και πλούσια σε λιπαρά γεύματα, καθώς μπορούν να αυξήσουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Συχνά ντους

Ένα δροσερό ντους ή ένα κρύο ποδόλουτρο μπορεί να σε βοηθήσει να ρίξεις τη θερμοκρασία του σώματός σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις βρεγμένες πετσέτες στους καρπούς και στον αυχένα για άμεση δροσιά.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείς να απολαύσεις το καλοκαίρι σου με ασφάλεια και άνεση, ακόμη και όταν έρχεται έντονος καύσωνας!

Διάβασε επίσης:

Καύσωνας 2ος γύρος: Τα μέτρα και οι συστάσεις από το υπουργείο Υγείας!