Υπάρχει ένα δυνατό μας ένστικτο, το οποίο όταν γνωρίζουμε κάποιον ο οποίος μας ελκύει, μας κάνει να θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε. Ένας τρόπος που νομίζουμε ότι θα μας φέρει πιο κοντά τους, είναι να τους δείχνουμε πόσο πολύ συμφωνούμε. Έτσι, στην αρχή κάθε σχέσης, έχουμε την τάση να γινόμαστε πιο ευέλικτοι και ανοιχτοί, ώστε να αρέσουμε στο υποκείμενο του ενδιαφέροντός μας.

Μας λέει στο ραντεβού μας ότι του αρέσει ο χορός και ξαφνικά θυμόμαστε και εμείς ότι μας αρέσει ο χορός. Δεν είναι η αγαπημένη μας ασχολία αλλά δεν την μισούμε και όλας. Ή όταν μας αναφέρουν πόσο πολύ βαριούνται τα μουσεία, δεν θα τους αποκαλύψουμε ότι καμιά φορά μας αρέσει να τα επισκεπτόμαστε.

Η ανάγκη μας να γινόμαστε αρεστοί μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις

Δεν θα τους πούμε ψέματα. Θα κάνουμε όμως μία επιλογή του τι είναι καλό να τους παρουσιάσουμε για τους εαυτούς μας και τι όχι. Μία επιλογή που θα φτιάξει την τέλεια για εμάς εικόνα, με βάση τα δικά τους θέλω.

Ωστόσο, αγνοούμε ότι και εκείνοι μπορεί να κάνουν το ίδιο, για να έρθουν πιο κοντά σε εμάς. Προσαρμόζουν τον χαρακτήρα τους στα δικά μας ενδιαφέροντα, ώστε να προχωρήσει η μεταξύ μας σχέση.

Πόσο πιο αθώα να είναι τα πράγματα; Δύο έντιμοι άνθρωποι προσπαθούν να είναι ευχάριστοι ο ένας προς τον άλλον. Ωστόσο, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι χτίζουμε κάποιες ψευδείς προσδοκίες στο μυαλό του άλλου ατόμου, οι οποίες τους βοηθούν να σχηματίσουν μία εικόνα για εμάς. Και όταν η εικόνα αυτή αρχίσει να απομυθοποιείται, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Πόσες φορές έχουμε υπάρξει σε σχέση και νομίζουμε ότι είμαστε 100% ταιριαστοί με τον σύντροφό μας; Μόνο και μόνο για να καταλάβουμε, μήνες ή χρόνια αργότερα, ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσα πολλά τα κοινά μας. Ότι όταν εννοούσαμε ότι μας αρέσει το σινεμά και συμφώνησε και το ταίρι μας, εμείς εννοούσαμε ότι μας αρέσει να βλέπουμε Ταρκόφσκι στο μικρό κιν/φο της γειτονιάς μας και όχι να δούμε την νέα blockbuster κωμωδία στο μεγάλο σινεμά στο mall, όπως εννοούσε εκείνος. Αντίστοιχα, οι διαφορές μας θα αρχίσουν να γίνονται έντονες, σε σημείο που θα αρχίσουν να εμφανίζονται και τα πρώτα ψήγματα στην σχέση μας.

Τι πήγε λάθος; 

Το λάθος ήταν το ότι προσπαθήσαμε να είμαστε τέλειοι, Προσπαθήσαμε να πούμε ‘ναι’ σε όλα, ώστε να επιθυμεί ακόμη περισσότερο το άλλο άτομο να συνεχίσει μαζί μας. Δεν το κάναμε από κακία, δεν το κάναμε καν συνειδητά. Ούτε εκείνοι, οι οποίοι έκαναν το ίδιο με εμάς.

Θέλουμε να είμαστε απλοί και ανοιχτοί. Ωστόσο, έτσι καταλήγουμε σε μία κατάσταση πολύ περίπλοκη. Γι’ αυτόν τον λόγο καταλήγουμε να ζούμε μία ζωή μαζί τους όπου δεν θα κάνουμε πολλά από τα πράγματα που μας αρέσουν. Στην αρχή, όχι μόνο δεν μας πείραζε αλλά δεν το είχαμε παρατηρήσει καν. Όσο όμως περνάει ο καιρός, η ανάγκη μας αυτή θα γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε από την αρχή τις σχέσεις μας;

Να είμαστε λίγο πιο απόλυτοι. Να είμαστε πιο ξεκάθαροι, ακόμη και με τον φόβο ότι δεν θα ταιριάξουμε απόλυτα με το άλλο άτομο. Βάζουμε σε προτεραιότητα τα θέλω και τις ανάγκες μας από την αρχή, ώστε να μην υπάρξει αυτή η ανάγκη μετά από καιρό. Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ποιοι είμαστε και τι θέλουμε, έτσι ώστε να βρεθεί μεταξύ μας μία κοινή προσέγγιση, που θα χτίσει πολύ καλύτερες και πιο σταθερές βάσεις.

Πρέπει να δεχτούμε ότι οι διαφορές μας είναι αυτές που μας κάνουν ξεχωριστούς. Πρέπει να τις αγαπήσουμε και να μιλάμε για αυτές, χωρίς φόβο. Κανείς δεν είναι ‘απλός’ και ‘εύκολος’. Όλοι έχουμε τα δικά μας ενδιαφέροντα, απαιτήσεις, θέλω και ανάγκες και είναι απολύτως κατανοητό. Είμαστε άνθρωποι και το να είσαι άνθρωπος ισούται με το να είσαι περίπλοκος χαρακτήρας.

Διαβάστε ακόμη: 8 αλλαγές στην συμπεριφορά του που δείχνουν ότι δεν σε θέλει το ίδιο πια