Η εγκυμοσύνη είναι μία κατάσταση που αλλάζει ριζικά την ζωή ενός ανθρώπου. Μπορείς να είσαι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάνοντας ένας τεστ εγκυμοσύνης μόλις λίγες μέρες μετά την επαφή σου ή όταν αρχίσεις να έχεις καθυστέρηση της περιόδου σου. Αντί να επισκεφτείς αμέσως τον γιατρό σου, μπορείς να εμπιστευτείς το τεστ εάν κάνεις όλα τα βήματα σωστά. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε κάποια στάνταρ βήματα ώστε να μην κάνεις κανένα λάθος που μπορεί να το βγάλει λάθος. 

Τι θα χρειαστείς για να κάνεις το τεστ; Μόνο τα ούρα σου. Έχε υπόψιν σου ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα πρωινά σου ούρα, για να μην είναι αραιωμένα. Κάνε το τεστ απευθείας μόλις ξυπνήσεις και μην πιεις νερό πριν. Μην χρησιμοποιήσεις το τεστ πέραν της ημερομηνίας λήξης του (αναγράφεται πάνω στο κουτί). Επίσης, από την στιγμή που ανοίξει το περιτύλιγμα, πρέπει να κάνεις άμεσα το τεστ αλλιώς πρέπει να πεταχτεί. Φύλαξέ το σε θερμοκρασία μεταξύ 4°-30°.

Πριν αρχίσεις την διαδικασία διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες, γιατί το κάθε τεστ ενδέχεται να διαφοροποιείται ελαφρώς από το άλλο. Ωστόσο, τα γενικά βήματα είναι τα εξής:

τεστ εγκυμοσύνης

Οι οδηγίες χρήσης για το τεστ εγκυμοσύνης:

1. Αρχικά, μην αγχώνεσαι. Ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει ήδη. Το τεστ απλά θα σε βγάλει από την αγωνία σου. Προσπάθησε να μείνεις ήρεμη γιατί δεν θέλεις να κάνεις κάτι λάθος και να βγει το τεστ άκυρο. Άκου λίγη χαλαρωτική μουσική ή φάε κάτι για να ξεχαστείς.

2. Έπειτα, έχε το κινητό σου κοντά, διότι θα χρειαστείς ένα χρονόμετρο. Θα πρέπει να μετρήσεις μερικά λεπτά – όσα σου λένε οι οδηγίες, ώστε να βγει το ακριβές αποτέλεσμα.

3. Βγάλε το τεστ εγκυμοσύνης από το περιτύλιγμα. Βγάλε και το πλαστικό καπάκι που καλύπτει το απορροφητικό άκρο.

4. Θα χρειαστεί το απορροφητικό άκρο του τεστ να έρθει σε επαφή με τα ούρα σου, ώστε να ανιχνεύσει την ορμόνη hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) που μαρτυρά την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Επειδή ο απορροφητικό άκρο θα πρέπει να βρέχεται από τα ούρα σου για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, καλό είναι να έχεις ουρήσει ήδη σε ένα στεγνό & καθαρό δοχείο. Μπορεί να είναι κάποιο πλαστικό ποτήρι. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να ουρείς πάνω από το τεστ με τον φόβο ότι μπορεί να μην βραχεί όσο πρέπει. Αφήνεις το τεστ με την άκρη που απορροφά μέσα στο ποτήρι για όσο γράφουν οι οδηγίες (συνήθως 20 δευτερόλεπτα) ώστε να απορροφηθεί η κατάλληλη ποσότητα ούρων. Φροντίστε να βρέχονται τουλάχιστον τα 3/4 του άκρου.

5. Επανατοποθετήστε το καπάκι. Αφήστε το τεστ σε μία επίπεδη επιφάνεια και αρχίστε την χρονομέτρηση, αναλόγως πόσο ορίζει το τεστ σας. Καθώς τα ούρα απορροφώνται, θα δείτε να αρχίζουν να σχηματίζονται κάποια σχήματα στο παραθυράκι του αποτέλεσματος. Μην κρίνεται το αποτέλεσμα που βλέπεται πριν περάσουν τα λεπτά που πρέπει.

6. Αναλόγως την συγκέντρωση της ορμόνης hCG, τα αποτελέσματα μπορούν να φανούν και πριν τα ορισμένα λεπτά, ωστόσο περιμένετε όσο πρέπει για ένα σίγουρο αποτέλεσμα. Για να επιβεβαιώσετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να μην βιαστείτε να δείτε το παράθυρο μα ούτε να περιμένετε πολύ παραπάνω. Π.χ. αν το τεστ ορίζει ως χρόνο τα 5 λεπτά, μην βασιστείτε στα αποτελέσματα που είδατε μετά από 8 λεπτά. Καθίστε πάνω από το τεστ χρονομετρώντας όσο ακριβώς πρέπει.

7. Συνήθως τα τεστ έχουν 2 παραθυράκια. Ένα που σας λέει εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό και ένα που σας λέει εάν βγήκε άκυρο. Προσέξτε πολύ στις οδηγίες ποιο είναι ποιο ώστε να μην διαβάσετε λάθος το αποτέλεσμα. Σημείωση: δεν χρειάζεται να είναι πάρα πολύ έντονες οι γραμμές για να οριστεί ένα αποτέλεσμα. Μόνο που έχουν σχηματιστεί γραμμές εμφανώς στα παράθυρα, αρκεί για ένα σίγουρο αποτέλεσμα.

Μπορεί το τεστ να μην ανιχνεύσει ότι είμαι έγκυος;

Πλέον, τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν μία πιθανή εγκυμοσύνη ακόμη και λίγες μόνο μέρες μετά την επαφή. Ωστόσο, εάν πρόκειται για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να μην έχουν ακόμη συγκεντρωθεί υψηλά επίπεδα της χοριακής ορμόνης που δείχνει την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Διάβασεσε πόσες μέρες μετά την επαφή λέει το τεστ ότι μπορεί να ανιχνεύσει την πιθανή εγκυμοσύνη. Προσοχή, λοιπόν, μην κάνεις το τεστ υπερβολικά νωρίς. Αν έκανες το τεστ πολύ νωρίς, περίμενε 48 ώρες για να ξανά κάνετε ένα. Εάν έχεις ήδη αρκετές μέρες καθυστέρηση και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, επισκέψου τον γιατρό σου για πιθανά διαφορετικά θέματα υγείας.

Αντιθέτως, εάν έχεις μείνει πολύ πρόσφατα έγκυος, ακόμη και εάν δεν ολοκληρώθηκε η κύηση, ενδεχομένως να λάβεις ένα ψευδές θετικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή θα ανιχνευτεί η ορμόνη στα ούρα σου.

Τέλος, ακόμη και εάν έχεις θετικό αποτέλεσμα, μπορεί μέρες αργότερα να σταματήσει η κύηση, λόγω φυσικής απώλειας της εγκυμοσύνης που συμβαίνει κάποιες φορές στα αρχικά στάδια. Αφού λάβεις ένα θετικό αποτέλεσμα (ενώ είσαι σίγουρη ότι έκανες το τεστ σωστά) κάνε μία επίσκεψη στον γιατρό σου ώστε να παρακολουθεί την κύησή σου.

 Διάβασε ακόμη: Σεξ κατά την Εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; – Τι πρέπει να προσέχουμε;