Η ανακύκλωση, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να έχει απίστευτα θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Με τη μείωση της ανάγκης για νέα υλικά, η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, να εξοικονομήσει ενέργεια και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτά τα οφέλη, η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται σωστά και σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό απαιτεί την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού, καθώς και την υποστήριξη από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, η ανακύκλωση αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, κυρίως λόγω της παραπλανητικής προώθησης από τις εταιρείες πλαστικών.

Η Αλήθεια για την Ανακύκλωση

Οι παραγωγοί πλαστικών γνώριζαν εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια ότι η ανακύκλωση δεν αποτελεί μια οικονομικά ή τεχνικά εφικτή λύση διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισαν να την προωθούν.

ανακύκλωση

Η Παραπλάνηση του Κοινού

Οι εταιρείες πλαστικών “έλεγαν ψέματα”, σύμφωνα με τον Richard Wiles, πρόεδρο του οργανισμού ευθύνης για τα ορυκτά καύσιμα, του Center for Climate Integrity (CCI), που δημοσίευσε την έκθεση. Το πλαστικό, που παράγεται από πετρέλαιο και αέριο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακυκλωθεί. Απαιτεί προσεκτική ταξινόμηση, καθώς οι περισσότερες από τις χιλιάδες χημικά διαφορετικές ποικιλίες πλαστικού δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί.

Η Ευθύνη των Εταιρειών

Οι εταιρείες πετρελαίου και πετροχημικών, καθώς και οι εμπορικές τους ενώσεις, μπορεί να έχουν παραβιάσει τους νόμους που σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν το κοινό από την παραπλανητική διαφήμιση και τη ρύπανση.

Με λίγα λόγια, είναι καιρός να αναλάβουμε δράση και να αναγνωρίσουμε την αλήθεια πίσω από την ανακύκλωση των πλαστικών. Οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει.

Πηγή: theguardian.com

Διάβασε επίσης:

5 Λόγοι που δεν κάνουν ανακύκλωση